Політехніки працюють над проєктом «Впровадження місцевого партнерства зайнятості у Львівській області»

Науково-дослідний центр «Демос» Львівської політехніки
Фото із зустрічі в ЛОВА

Команда науковців третій місяць поспіль плідно працює над проєктом «Впровадження місцевого партнерства зайнятості у Львівській області», який є органічною складовою більшого проєкту Міжнародної організації праці в Україні під назвою «Інклюзивний ринок праці для створення робочих місць в Україні» (реалізується за кошти Міністерства закордонних справ Данії та уряду Німеччини за підтримки Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH).

Творчий колектив, – а це представники Науково-дослідного центру соціальної й демографічної політики та управління «Демос» Національного університету «Львівська політехніка», викладачі кафедри статистики економічного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка, відділу проблем соціально-гуманітарного розвитку регіонів Державної установи «ІРД імені Мар’яна Долішнього НАНУ», Львівського обласного центру зайнятості, – поставив собі за мету проаналізувати розрив у навичках на Львівщині (регіональний рівень) у секторах економіки та визначити перспективні напрями розвитку бізнесу і потреби у робочій силі.

На першому етапі було проведено кабінетне дослідження та систематизацію наявних методик аналізу та прогнозування потреб у робочій силі та її навичок (автори – Уляна Садова, Мар’яна Біль, Роман Теслюк), вивчено стан та динаміку змін попиту і пропозиції робочої сили в регіоні.

Результати дослідження надихнули виконавців проєкту на організацію зустрічі з представниками влади, бізнесу, громадянського суспільства, яка відбулась у серпні 2023 року в приміщенні Львівської обласної військової (державної) адміністрації. Серед тенденцій на фіксованому ринку праці, на які члени команди виконавців проєкту звертають особливу увагу, виокремлено:

  • зменшення у регіоні зареєстрованого безробіття (умови воєнного стану),
  • домінування жіночого безробіття,
  • ріст частки безробітних віком 50+,
  • зменшення частки безробітних з вищою освітою,
  • скорочення довготривалого безробіття.

Крім цього, показовим явищем ринку праці в умовах війни стало міське безробіття, причому тих, хто раніше працював у переробній промисловості та торгівлі. Оголилася вразливість окремих груп зайнятого населення за ВЕД (торгівля і сфера послуг). Попит на робочу силу скоротився в рази.

Водночас прогнози показників ринку праці, які презентували науковці, свідчать, що регіон має добрі перспективи розвитку. Результати І етапу пошукової роботи «Аналіз розриву у навичка і потреб бізнесу у робочій силі» дали змогу сформувати цілу низку пропозицій щодо активізації процесу офіційного працевлаштування внутрішньо переміщених осіб, бронювання працівників, внесення змін до Закону України «Про зайнятість населення», до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Окремою фішкою зустрічі стала інформація про розробку програми та інструментарію опитування роботодавців з метою вивчення попиту на робочу силу з урахуванням необхідних навиків. Обговорення, яке розгорнулося за результатами опитування, дає підстави стверджувати, що робота була оцінена на «відмінно».

Докладніше – у доданому файлі.

Фото із зустрічі в ЛОВА Фото із зустрічі в ЛОВА Фото із зустрічі в ЛОВА Фото із зустрічі в ЛОВА