Політехніки-будівельники перемогли у Всеукраїнському конкурсі «Винахід року–2020»

Ірина Мартин, Центр комунікацій Львівської політехніки
У номінації «Будівництво» винахід від Мирослава Саницького, Тетяни Кропивницької, Тараса Круця, Ганни Іванишин

У номінації «Будівництво» наукова група в складі Мирослава Саницького, Тетяни Кропивницької, Тараса Круця, Ганни Іванишин успішно представила винахід, що стосується виготовлення будівельних розчинів. Синергічне поєднання тонкодисперсних активних мінеральних додатків, наповнювачів та комплексних хімічних додатків у зв’язуючому забезпечує одержання однорідних розчинних сумішей підвищеної рухливості, в яких відсутнє водовідділення, що не розшаровуються при зберіганні на місці будови, а введення прискорювача тверднення дозволяє пришвидшити процеси раннього структуроутворення, що забезпечує отримання будівельних розчинів підвищеної ранньої та марочної міцності.

Цьогорічний конкурс, на відміну від попередніх, відбувся в онлайні за участі представників Укрпатенту, Торгово-промислової палати України та Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України. Під час трансляції переможці презентували власні проєкти.

Цього разу у конкурсі змагалися автори 244 винаходів, захищених чинними патентами України, та винаходів, виданих протягом останніх п’яти років. 87% загального обсягу конкурсних робіт подали наукові заклади.

Експертна рада Укрпатенту визначила 12 галузевих номінацій, відповідно до найбільш актуальних напрямів інноваційної діяльності: «Будівництво» (в якій перемогли науковці Львівської політехніки); «Сучасні промислові технології та нова техніка»; «Енергетика та енергоефективність»; «Екологія»; «Нові речовини і матеріали»; «Технології агропромислового комплексу»; «Медицина»; «Фармацевтика»; «Харчове виробництво»; «Металургія»; «Оборона і державна безпека»; «Переробка промислових та побутових відходів».

Під час визначення переможців зважали на «якісні» показники – оригінальність технічного рішення, складність поставленого і розв’язаного завдання, соціальну та гуманітарну значущість.

Приєднані файли