Політехніки на студентській конференції досліджували національно-визвольну боротьбу українців у ХХ столітті

Анастасія Мозгова, тижневик «Аудиторія»
на конференції Національно-визвольна боротьба українців у 20–50 роках ХХ століття»

14 грудня у четвертому навчальному корпусі на кафедрі історії, музеєзнавства і культурної спадщини Інституту гуманітарних та соціальних наук відбулася студентська науково-практична конференція «Національно-визвольна боротьба українців у 20–50 роках ХХ століття».

Переможцем стала Юлія Гец, друге місце розділили Святослав Іваньо та Христина Шаповалова, третє посіли Наталія Винницька, Уляна Ковальчук та Юліян Сало. Всі призери, окрім останнього, який представляв ІКНІ, є студентами ІГСН.

Конференцію було зініційовано відповідно до наукового плану кафедри історії, музеєзнавства і культурної спадщини. Організували її В’ячеслав Гнатюк та Зиновій Тіменик. За словами В’ячеслава Миколайовича, метою заходу є відзначення 70-річчя створення УПА:

– Перша ціль конференції – активізувати увагу студентів до історії УПА та наукові дослідження у цій галузі. Дуже важливо, щоб студенти дізнавалися історію рідного краю не тільки з літературних джерел, а й із усних – від своїх родичів, знайомих, односельців. На конференції представлені саме такі доповіді. Друга ціль – осмислення бойового шляху і внеску УПА у справу визволення України. Також ми беремо до уваги загалом історію визвольної боротьби українців у 20–50-х роках, тому доповіді присвячено боротьбі і на сході України, і на заході. Але основний акцент здійснено таки на УПА, як на одній із найважливіших ланок цього руху.

Розпочали конференцію доволі незвично: доповідачки заспівали повстанських пісень. Незважаючи на всю трагічність рядків, у кожній композиції, за словами Зиновія Тіменика, проривається оптимістична думка про те, що перемога буде за народом, бо він – невмирущий.

на конференції Національно-визвольна боротьба українців у 20–50 роках ХХ століття» на конференції Національно-визвольна боротьба українців у 20–50 роках ХХ століття» на конференції Національно-визвольна боротьба українців у 20–50 роках ХХ століття» на конференції Національно-визвольна боротьба українців у 20–50 роках ХХ століття» на конференції Національно-визвольна боротьба українців у 20–50 роках ХХ століття» на конференції Національно-визвольна боротьба українців у 20–50 роках ХХ століття»