Рейтинг ЗВО та ринок праці: Львівська політехніка у фокусі дослідження кадрового порталу HeadHunter

За матеріалами сайту компанії HeadHunter
HeadHunter

Цьогорічна вступна кампанія до вишів розпочалася. І перед абітурієнтами гостро постає не тільки питання, яку спеціальність обрати, а й якому із закладів вищої освіти віддати перевагу. Адже наразі вища освіта хоча й не є головним фактором під час прийому на роботу, але відіграє певну роль в успіху пошукача у працевлаштуванні. Ба більше, авторитетність ЗВО, який закінчив пошукач, особливо молодий спеціаліст, може забезпечити певний кредит довіри до кандидата.

HeadHunter, один із перших міжнародних кадрових порталів України, проаналізував попит на випускників тих чи інших закладів вищої освіти з боку роботодавців та пошукові запити самих випускників. У фокусі дослідження – ЗВО, які 2018 року очолили консолідований рейтинг інформаційно-освітнього ресурсу «Освіта.ua». До трійки потрапили Львівський національний університет імені Івана Франка, Національний університет «Львівська політехніка» та Національний університет «Києво-Могилянська академія».

Національний університет «Львівська політехніка»

Найстаріший та найбільший серед академічних технічних навчальних закладів України та Східної Європи. Львівська політехніка сьогодні – це 16 навчально-наукових інститутів, а також Інститут дистанційного навчання та Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою. В Університеті навчаються понад 35 тисяч студентів. За результатами експертного рейтингу Львівська політехніка впродовж останніх років входить у чільну п’ятірку найкращих вітчизняних закладів вищої освіти.

  • Національний університет «Львівська політехніка» в досліджуваній трійці вишів є єдиним технічним закладом, і про це свідчить ТОП-5 профсфер, за якими в базі знайдено найбільшу кількість резюме від випускників. Так, у 10% резюме зазначено, що пошукач готовий спробувати свої сили на виробничих підприємствах, у 8% – на будівництві; 17% резюме розміщено в рубриці «Ритейл», 14% – «ІТ, телекомунікації» і 9% воліли б працювати у сфері бухгалтерії.
  • Всього фахівці з 71 міста країни розмістили на порталі свої резюме, вказавши наявність диплома Львівської політехніки. Серед них лідером за часткою CV є пошукачі зі Львова (79%), а випускників родом з Києва – лише 4%. Завершують першу п’ятірку Івано-Франківськ, Луцьк і Хмельницький. Співвідношення дівчат до хлопців – 62% до 38%.
  • Найбільша кількість вакансій для випускників Національного університету «Львівська політехніка» була розміщена роботодавцями зі Львова (71%) та Рівного (14%). Особливою популярністю користуються спеціалісти з таких сфер: «Маркетинг» (третина), «Виробництво» (15%), «Ритейл», «Адміністративний персонал» та «Будівництво». Галузева спеціалізація компаній, які розміщували резюме з позначкою, що бажали б взяти на роботу випускника Львівської політехніки, є досить розмаїтою. Основні напрями – освітні установи, промислове обладнання/верстати та комплектування (окрім того, в списку фігурували й такі напрями, як енергетика та нафта/газ) і роздрібна торгівля.
Політехніка у фокусі дослідження кадрового порталу HeadHunter Політехніка у фокусі дослідження кадрового порталу HeadHunter