«Щире місто» в Щирці: за участю представників Інституту архітектури поблизу Львова відбувся осінній пленер

Катерина Гречин, тижневик «Аудиторія»
Пленер «Щире місто»

У Щирці поблизу Львова 16 вересня відбувся осінній пленер «Щире місто», який організували працівники тамтешнього музею Осипа Куриласа.

Ідея створення музею Осипа Куриласа, знаного у світі маляра й уродженця містечка, належить родині Деревацьких (нині Стефанія Деревацька очолює музей, а її дочка – художниця Богдана Деревацька координує проекти музею). Разом зі студентами-реставраторами конкретними справами їх підтримала старший викладач кафедри ДОА Львівської політехніки Віолета Радомська.

– Студенти другого – четвертого курсів нашої кафедри у вільний від навчання час радо долучилися до створення музею. Вони зробили проект інтер’єру, майстерно виконали копії картин маляра (нині вони прикрашають музей), а також стінопис-панно «Щире місто», а магістри розробили айдентику (логотип, стенди, друковану продукцію тощо), адже всім дуже хотілося, щоб про цього маляра знали не лише у світі, а й на рідних теренах. Дуже тішуся, що група студентів-реставраторів (М. Левченко, І. Куртяник, В. Сусла, М. Щур, Ж. Верещинська, Т. Коростель, І. Турчиняк (група ДЗ-23), Л. Грицюк (група ДЗ-21) змогла взяти участь у вересневому пленері «Щире місто», який зорганізували працівники тамтешнього музею. Окрім наших студентів, у його роботі взяли участь учні Щирецької дитячої музичної школи, а також спудеї Коледжу імені І. Труша. Рада, що до пленеру долучилася й моя колега – доцент Ольга Лисенко. Її чудові акварелі вельми гармонійно доповнили експозицію музею. Ми вдячні за допомогу в організуванні пленеру і львівській науковиці Ірині Дробіт (саме її світлини збережуть для історії музею ці неповторні миті), – розповіла Віолета Радомська.

У день роботи пленеру в приміщенні музею відбулося відкриття виставки акварелі та графіки місцевого художника-аквареліста Володимира Сеніва. Присутні з цікавістю прослухали лекцію мистецтвознавиці Лариси Купчинської «Пейзаж у творчості Івана Труша», а Володимир Сенів провів для всіх охочих майстер-клас із малювання аквареллю. На завершення заходу молоді й талановиті випробували свій мистецький хист у графічно-живописному пленері, що відбувся в середмісті Щирця. Помилуватися їхніми працями можна буде в жовтні, коли музей виставить їхні роботи.