Під час пітчингу на Tech Transfer MeetUp презентували інноваційні розробки львівських політехніків

R&D-центр Львівської політехніки
Фото з презентації

У рамках конференції PODIM 2024 було презентовано дослідження Tech Transfer Boost, яке включало в себе ідентифікацію наявного доступу до трансферу технологій, виявлення бар’єрів у місті Львові та визначення перспектив розвитку і подання розроблених дієвих механізмів стимулювання трансферу технологій із залученням експертів Українського національного офісу інтелектуальної власності та інновацій.

Цьогорічний захід був спрямований на формування взаємовигідної кооперації бізнесу і науки для комерціалізації ідеї, трансферу знань, технологій та інновацій для синергічного розвитку й поширення наукових практик і налагодження мережі партнерських контактів із регіональною екосистемою стартапів.

У межах цієї зустрічі відбувся пітчинг технологічних рішень, які було розроблено львівськими політехніками. Зокрема, професор кафедри органічної хімії Інституту хімії та хімічних технологій Сергій Варваренко і доцент кафедри технології біологічно активних сполук, фармації та біотехнології ІХХТ Семен Хом’як продемонстрували учасникам події розробку своєї наукової групи – прозору композицію для заповнення склопакетів, що входять до складу конструкцій з підвищеною вогнестійкістю за рахунок утворення комбінованого мінерально-полімерного гідрогелю. Під дією високих температур такий гідрогелевий наповнювач перетворюється у високопористий мінерально-карбоновий вогнетривкий матеріал, що здатний перешкоджати заданий час поширенню теплового випромінювання і полум’я.

Маємо надію, що ця розробка зацікавить вітчизняні будівельні компанії, які облаштовують виробничі зони на промислових об’єктах, будують житлові будинки, школи, лікарні, торговельні та спортивні центри, логістичні та транспортні хаби тощо. Адже використання вогнетривких скляних конструкцій з гідрогелю без сумніву стане додатковим джерелом зниження небезпеки для людей (зокрема, надасть більше часу на евакуацію) та матеріальних втрат у випадку пожеж. А це сьогодні є найціннішим.

Дослідження в межах Національного університету «Львівська політехніка» провадять за грантової підтримки Національного фонду досліджень України у рамках реалізації проєкту «Розробка гідрогелевої композиції для вогнетривких склопакетів та технології її виготовлення», науковим керівником якого є професор Сергій Варваренко.

Фото з презентації Фото з презентації Фото з презентації Фото з презентації Фото з презентації Фото з презентації Фото з презентації Фото з презентації Фото з презентації