Першокурсники Інституту комп’ютерних наук та інформаційних технологій відвідали Музей історії Львівської політехніки

Катедра української мови Львівської політехніки
Фото з відвідин музею

Студенти Інституту комп’ютерних наук та інформаційних технологій (група УП-11) зі старшим викладачем катедри української мови Лілією Харчук відвідали Музей історії Львівської політехніки. Першокурсники почули історію становлення та розвитку нашого навчального закладу, ознайомилися з багатим ілюстративним матеріалом музею, на власні очі побачили експоновані оригінальні прилади, почули про відомих науковців, які працювали в університеті тощо. На завершення екскурсії студенти відвідали актову залу та відреставровану Читальну залу імені Юліана Захарієвича. Цікава розповідь провідної фахівчині Музею історії Львівської політехніки Соломії Харамбури неабияк вразила студентів.

Олександр Козуб: «Екскурсія до музею була дуже цікавою та пізнавальною. Ми дізналися багато цікавої інформації про наш університет. Найбільше мені сподобалася розповідь про архітектуру та дизайн актової зали та першу студентську бібліотеку. Дуже здивувала інформація про наявність обсерваторії в Політехніці, в якій хотілося б також побувати. Неабияк вразив список учених, які побували, чи просто зробили свій вклад у розвиток нашого університету».

Тарас Нарепеха: «Найбільший відгомін у моїй пам’яті залишила історія про професорів, розстріляних в ніч на 4 липня 1941 року на Вулецьких пагорбах. Дуже прикро усвідомлювати, що найсвітліші розуми загинули внаслідок чужих зовсім не зрозумілих амбіцій… Після відвідування вишуканої актової зали, сумні думки розвіялись, адже мою увагу прикули неймовірної краси алегоричні картини за ескізами відомого польського художника Яна Матейка «Тріумф прогресу», зображення, які ілюструють розвиток людини та людської цивілізації від створення світу і до кінця XIX століття. Приємно здивувала й обізнаність екскурсовода. Підсумовуючи, хочу сказати, що отримав величезне задоволення та дізнався багато нової та цікавої інформації про історію Львівської політехніки».

Вікторія Мицько: «Під час екскурсії мене найбільше вразила актова зала, де ми могли бачити дуже гарні картини, оздоблення стін та стелі. Крім того, було цікаво послухати історію університету: які були факультети, мови викладання, корпуси, хто тут навчався та викладав. Було дуже цікаво почути такі факти про університет, в якому навчаюсь».

Софія Красневич: «Сьогодні я нарешті отримала змогу побачити історію Львівської політехніки зсередини та насолодитися архітектурою головного корпусу. Найбільше мені сподобалася актова зала, а такогь-ж цікаві факти про неї. Загалом мене вразила сьогоднішня екскурсія, вона дала багато нової та цікавої інформації, що, безперечно, заохочує мене до подальшого вивчення цікавої історії нашого університету».

Вікторія Сич: «Екскурсія Львівською політехнікою справила на мене незабутнє враження. Я дізналася багато нових фактів та насолодилася прекрасною архітектурою. Ніколи б не подумала, що кожна скульптура та картина несе свій символічний зміст. Чи то картини в актовій залі, що уособлюють релігійні сюжети та історичні події, чи то скульптури, що розміщені на фронтоні головного корпусу університету та означають перші три факультети: інженерію, архітектуру та механіку. Після цієї екскурсії я ніколи не забуду факти про винайдення гасової лампи в лабораторії університету, її використання в першій нічній хірургічній операції, перший телефонний дзвінок в Галичині (який відбувся в стінах Політехніки) та багато інших цікавинок. Гадаю, що кожен студент Львівської політехніки зобов’язаний знати її історію та пройтися залами та бібліотекою, щоб перейнятися духом науки».

Василина Нос: «Ніколи б не подумала, що історія нашого університету настільки цікава та захоплива. Пані Соломія провела чудову екскурсію. Разом з нею ми відвідали актову залу та відреставровану колишню студентську читальну залу, які вразили своїми масштабами та вишуканими інтер’єрами. Було справді дуже пізнавально!»

Данило Хашабекʼян: «Екскурсія надзвичайно сподобалась, залишились тільки позитивні емоції. Провідниця цікаво розповіла історію університету та його надбання. Завдяки екскурсії я дізнався більш детальну інформацію про університет. Найбільш всього сподобалось те, що була змога на власні очі подивитися актову залу та Читальну залу імені Юліана Захарієвича».

Антоніна Решота: «Екскурсія справила на мене винятково позитивне враження. Я довідалась багато нового та пізнавального про історію мого університету, а також відвідала неймовірні приміщення, що розміщені в головному корпусі Львівської політехніки. Найбільше мене вразив інтер’єр актової зали й картини, які захоплювали дух. Наша провідниця провела нам екскурсію на найвищому рівні, доступно пояснюючи та відповідаючи на всі наші запитання».

Аліна Лучицька: «Завдяки цікавій і пізнавальній розповіді пані Соломії, я дізналась про історію університету. Вразила інтерактивність екскурсії, а саме: на власні очі побачити залікову книжку студента архітектурного факультету 1890 року й конспект Габріеля Сокольницького (реалізатора проєктів електрифікації міст і промислових підприємств у повоєнній Польщі), випробувати паперовий прототип сучасного калькулятора, бути свідком запускання в хід старовинного годинника вдається не щодня. Впевнена, що відвідини актової зали та читальні вразила всіх відвідувачів».

Анастасія Лядик: «Завдяки цікавим розповідям п. Соломії ми мали змогу дізнатися про історію Львівської політехніки, побачити старовинні експонати. Найбільше сподобалося те, що ми почули не тільки про сам університет, а й про історію того, що відбувалося довкола».

Фото з відвідин музею Фото з відвідин музею Фото з відвідин музею Фото з відвідин музею Фото з відвідин музею