Першокурсники Інституту економіки і менеджменту відвідали Музей історії Львівської політехніки

Катедра української мови Львівської політехніки
Фото з відвідин музею

Студенти Інституту економіки та менеджменту (група МЕ-112) з ініціативи доцента катедри української мови Лілії Харчук відвідали Музей історії Львівської політехніки. Першокурсники почули історію становлення та розвитку навчального закладу, в якому вони навчаються, ознайомилися з багатим ілюстративним матеріалом музею, на власні очі побачили експоновані оригінальні прилади, почули про відомих науковців, які працювали в університеті тощо. На завершення екскурсії студенти відвідали актову залу та відреставровану Читальну залу імені Юліана Захарієвича. Цікаві мандри сторінками історії університету вдалося зреалізувати завдяки високопрофесійності провідної фахівчині Музею Соломії Харамбури. Екскурсія неабияк вразила студентів і залишили в пам’яті кожного незабутні враження.

Михайло Шелудько: «Під час екскурсії мене найбільше всього вразила актова зала Львівської політехніки. Вона вражає своїми розмірами та архітектурним оздобленням, і після перебування в ній починаєш звертати увагу на розміри інших авдиторій та коридорів політехніки. Актова зала мене вразила не тільки розмірами, а й неймовірно вишуканою стелею та репродукціями, розглядаючи які, було б важко зрозуміти їхню суть без пояснень пані Соломії. Цікаво було дізнатись, що люстра в актовій залі є реплікою, а оригінал був невідомо де і як виготовлений, а поті, на жаль, втрачений за невідомих обставин. Від оригінальної люстри лишилась тільки світлина. Під час екскурсії ми також відвідали залу Захарієвича. У цій залі мене найбільше всього вразила шафа: велика, наповнена безліччю книжок, розкішно оздоблена різноманітними різьбленими фігурами, а також зі своєрідним «другим поверхом»».

Юлія Лесик: «Перше, що вразило мене, це розмаїття експонатів, які представлені в музеї. Кожен експонат має свою цікаву історію, яку можна дізнатися від екскурсовода або з експозиційних матеріалів. Друге, що варто відзначити, це високопрофесійна робота пані Соломії, яка дуже цікаво розповіла інформацію про кожен експонат музею. Музей історії Львівської політехніки є чудовим місцем для всіх, хто цікавиться історією нашого навчального закладу. Тут можна не тільки побачити цікаві експонати, але й отримати нові знання і враження. Рекомендую всім відвідати цей музей і насолодитися його унікальною атмосферою».

Іванна Срога: «Екскурсія музеєм була дуже цікавою та інформативною. Пані Соломія змогла розповісти нам історію Львівської політехніки зовсім з іншого боку, кожна з розповідей про одинадцять картин захоплювала дух. Найбільше враження на мене справила актова зала, яка є одним із найкрасивіших приміщень головного корпусу Львівської політехніки, її могутні колони, старовинні зали і весь цей історичний дух переповнював мене неймовірними враженнями протягом всієї екскурсії».

Ірина Тринька: «Відвідавши музей історії Львівської політехніки, я залишилася вражена багатством історії цього видатного навчального закладу. Найбільше мене вразили архітектура та картини актової зали та читальні Захарієвича. Було дуже цікаво дізнатися про заклад, де я навчаюся».

Діана Дзева: «Розпочалася екскурсія музеєм історії університету. Там зібрані документи, світлини, прилади та інші експонати, які розповідають про заснування і розвиток університету. Продовжили екскурсію актовою залою головного корпусу – одним із найкрасивіших приміщень нашого університету. Зала вражає величчю свого інтер’єру. А її окрасою є картини за ескізами Яна Матейка «Тріумф прогресу», що представляють цикл сцен розвитку людської цивілізації. Далі була читальна зала старої бібліотеки, там ми побачили унікальну автентичну конструкцію шафи та багато стародавніх книг. Хочу подякувати пані Соломії за незабутню екскурсію. Я розширила свій кругозір, насолодилася красою експонатів, занурилася в атмосферу тих часів. У моїй пам’яті залишаться спогади про велич і красу Національного університету «Львівська політехніка»».

Юліана Якимів: «Ніколи б не подумала, що історія нашого університету настільки цікава та захоплива. Екскурсія залишила про себе надзвичайні враження. Екскурсоводка пані Соломія надала велику кількість цікавої інформації про музей Львівської політехніки, який вражає різноманіттям історичних артефактів та експонатів, які розповідають історію технологічного розвитку. Найцікавішою для мене була актова зала Львівської політехніки. Мене вразила її архітектурна краса, витончений дизайн та атмосфера урочистости. Вона створює ідеальні умови для великих заходів, таких як урочисті церемонії вручення дипломів та проведення конференцій. Акустична система дозволяє кожному слову і музичному звуку лунати чітко та виразно. Захоплена й тим, як пані Соломія зуміла розповісти про історію дванадцятьох картин, які є невід’ємною частиною вишуканої актової зали Львівської політехніки. Я безмежно вдячна Лілії Валеріївні Харчук за організацію цього цікавого та інформативного заходу».

Роксолана Шипка: «Гадаю, що відвідини Музею історії Львівської політехніки є вкрай необхідним елементом початку нашого студентського життя в обраному навчальному закладі, адже це стало ноткою доповнення до розуміння «Де ми?», «Хто ми?», «Яка ціна того, що ми зараз маємо?». Мабуть, не кожен з нас, можливо, навіть меншість, перед вступом, або після нього дізнався про походження та історію Політехніки. Проте для нас – українців – свідомої нації, важливо знати свою історію, адже все починається з малого… Наше життя минає складаючись з моментів, а завершується повноцінною історією. Тобто будь-який нюанс про нас сплете нашу історію, а наша історія вплине на історію масштабніших рівнів. Слухаючи історію про те, що створення закладу починалося з не більше 60-ти осіб і порівнюючи з теперішньою кількістю студентів, мене проймала гордість! Найбільше за все мене торкнула згадка про знищених радянською владою та тоталітарними режимами українців, людей, які віддали життя за право бути вільними. Особливо чутливою для мене стала світлина Катерини Зарицької та події, які розгорталися навколо цієї легендарної жінки… Усе це вкотре підтвердило або ж нагадало, що історія циклічна буде доти, доки ми не перестанемо робити ті самі помилки, доки кожен з нас не зрозуміє, що є відповідальним перед державою. Також ми мали шанс естетично насолодитися: люстра в актовій залі, її загадкове зникнення, вишукана архітектура, картини, неймовірно красива стеля – все це змушує озирнутися кожного, підвести свої очі догори і зупинитися не на одну хвилину поглядом, занурившись у щось неймовірне. Рада, що мала змогу потрапити на цю цікаву екскурсію і почути багато нового».

Євген Галайда: «Екскурсія була дійсно неймовірно цікавою. В музеї було багато різних експонатів. Найбільше мою увагу привернули калькулятор та ПК. Ніколи не міг подумати, що у Львові вироблялися комп’ютери. Але найбільше мене вразила актова зала Львівської політехніки. Її масштаби важко уявити. Колони, стіни, стеля – на них можна дивитись і дивитись. Хочу подякувати пані Соломії за те, що провела екскурсію. Вона дуже цікаво і харизматично розповідає. Я був вражений, як людина може пам’ятати стільки інформації!».

Олег Матвіїв: «Відвідавши музей університету, я був приємно вражений обширною колекцією експонатів та освітньою цінністю нашого закладу освіти. Експозиція була ретельно організована, що дозволило легко відчути хід історії та досягнення університету. Особливо мене вразила ретроспектива наукових досліджень та відкриттів, які відбулися в межах цього навчального закладу. Вперше отримати можливість побачити оригінальні рукописи великих вчених та науковців, які пов’язані з цим університетом, було дуже приголомшливим для мене.

Окрім того, експозиція була доповнена цікавими інтерактивними елементами, які робили похід в музей не лише освітнім, а й захопливим. Пані Соломія була дуже доброзичлива та готова надати вичерпні відомості про кожен експонат. Загалом, відвідування музею університету було чудовим досвідом, що дозволило мені краще ознайомитися з історією та досягненнями цього видатного освітнього закладу».

Карина Матяш: «Завітавши до музею історії Львівської політехніки, я дізналася багато цікавого про свій університет. Його історія є надзвичайно захопливою, мене дуже здивувало те, який внесок для розвитку техніки й науки загалом, на рівні країни внесли студенти і професори Львівської політехніки. Відвідавши актову залу університету, я була приголомшена величчю цього приміщення. Неможливо відвести погляд від стелі, на якій розміщена люстра, вона виглядає, як феєрверк, що розквітає у середині кімнати, розсіюючи світло та красу на всі боки. Не менше враження на мене справили картини, які оздоблюють актову залу. Останнім, але не менш важливим пунктом в нашій екскурсії стала Зала Захарієвича. На жаль, нам не вдалося побачити верхнього ярусу з книгами, та ми все одно залишилися надзвичайно задоволеними побаченим».

Артем Соболенко: «Хочу подякувати нашій викладачці Лілії Харчук за організацію неймовірно цікавої екскурсії до Музею Львівської політехніки. Найбільше мені сподобалась актова зала, де я повністю проникся атмосферою величі і відчув себе на місці всіх видатних людей, які коли-небудь були присутні в цій залі на різних офіційних заходах. Також хочу звернути увагу на відмінне знання своєї справи та прекрасне вміння зацікавлювати людей пані Соломії, вона дала нам змогу максимально насолодитись цією екскурсією, за що я їй дуже вдячний!».

Фото з відвідин музею Фото з відвідин музею Фото з відвідин музею Фото з відвідин музею Фото з відвідин музею Фото з відвідин музею Фото з відвідин музею