Переможець програми CIG R&D LAB 2022/2023 у Львівській політехніці розповів про свій проєкт

Кафедра систем штучного інтелекту Львівської політехніки
Андрій Михайлів

Випускник магістратури кафедри систем штучного інтелекту Інституту комп’ютерних наук та інформаційних технологій Львівської політехніки Андрій Михайлів наприкінці минулого року ще студентом став переможцем освітньо-стипендійної програми CIG R&D LAB 2022/2023 в Університеті з проєктом «Розумний» котячий ошийник» – створення розумного аксесуару, що дасть змогу власникам котів краще розуміти тварину.

Андрій поділився інформацією про роботу над стартапом, розповів про свій досвід навчання в ІКНІ та подальші плани.

– Стартап розроблено на основі моєї бакалаврської та магістерської роботи. Не мав теми диплому, але обрав як керівника викладачку кафедри програмного забезпечення Тетяну Марусенкову. Вона накидала список ідей з IoT, і серед них були «розумні» речі для котів. Я їх обожнюю, у мене в селі в диких умовах живуть чотири штуки. Так і з’явилася ідея ошийника.

Основна ідея – ошийник, що постійно зчитує звуки кота, й алгоритм, що опрацьовує їх. Тоді на мобільний телефон надходить значення цього звуку – незалежно від того, як далеко власник від кота. Зацікавився саме цим, бо з 2017 року було доведено, що в котів є власна фонетика, і почали відбуватися дослідження в цьому напрямі.

За 2 роки роботи над дипломами я зробив мінімально-технічні моделі, технічні завдання, діаграми, бізнес-план на основі ринку та наукових досліджень. Після перемоги на CIG зібрав команду з кількох студентів кафедри систем штучного інтелекту, й зараз перевіряємо свою бізнес-гіпотезу.

Сьогодні працюємо над пошуком інвестицій та аналізом ветеринарного ринку, оскільки наш продукт унікальний, а значить – не має прямих конкурентів. Також плануємо до кінця року випустити альфа-, а якщо все буде добре, – то й бета-прототип.

Докладніше про навчання Андрія Михайліва на двох кафедрах Інституту комп’ютерних наук та інформаційних технологій і плани на майбутнє – на сторінці програми «Штучний інтелект» у соцмережі Фейсбук.