Павло Жежнич про побудову нового ядра мережі Університету на основі апаратного BGP-маршрутизатора

Марія-Катерина Винарчик, Центр комунікацій Львівської політехніки
Заставка до матеріалу

Інформаційно-телекомунікаційні мережі Львівської політехніки збудовано на маршрутизаторі третього рівня Cisco 6509, що дозволяє забезпечити 10-гігабітні потоки. Маршрутизацію зовнішніх мереж для автономних систем, зокрема мережу гуртожитків AS 51381 та мережу нашого університету AS 24893, забезпечує BGP-маршрутизатор на базі сервера IBM Х3650 M4. Нове впровадження підвищить продуктивність роботи мережі.

Які кроки необхідно зробити для побудови нового ядра?

– Нове ядро інформаційно-телекомунікаційної мережі Львівської політехніки заплановано побудувати на основі апаратного BGP-маршрутизатора. Відповідно потрібно закупити необхідне обладнання, змонтувати та налаштувати. Його побудова пов’язана з введенням в експлуатацію Центру обробки даних Львівської політехніки, який в тестовому режимі запрацював улітку 2021 року. Таке оновлення забезпечить кращі умови функціонування мережевого обладнання, – пояснює проректор із науково-педагогічної роботи та інформатизації Павло Жежнич.

– У чому позитивний аспект проєкту?

– Основний ефект від упровадження нового ядра інформаційно-телекомунікаційної мережі університету полягає в підвищенні продуктивності роботи мережі завдяки потужнішій роботи апаратного BGP маршрутизатора, в підвищенні надійності роботи мережі завдяки збільшенню числа ядер мережі.

На якому етапі це впровадження зараз?

– Обладнання для ядра мережі в процесі закупівлі. Тендерні процедури є бюрократичні і не дають гарантованого результату. Сподіваємося, що до кінця року вдасться закупити.