Студент ІКНІ Львівської політехніки Юрій Бадан: «Орієнтування – такий вид спорту, що ніколи не набридає»

Наталя Яценко, тижневик «Аудиторія»
Юрій Бадан

Нещодавно на Чемпіонаті зі спортивного орієнтування серед студентів ВНЗ ІІІ–ІV рівня акредитації команда Львівської політехніки здобула перше місце. У змаганнях брав участь студент ІКНІ Юрій Бадан. Для хлопця спортивне орієнтування є хобі, яке присутнє в його житті більше десяти років і яке навіть захоплення футболом не може його переважити.

– Цей вид спорту відносно молодий і тепер динамічно розвивається, у світі є тенденція впровадження його в маси, – розповідає під час зустрічі Юрій. – Його плюси: формування усіх аспектів особистості, біг на природі, оскільки при роботі зі спортивною картою треба раз у раз мізкувати, то й маємо розвиток розумових якостей. Суть орієнтування – за допомогою мапи й компасу, отриманих на старті, знайти всі точки, зазначені на місцевості. Той, хто зробить це найшвидше, переможе. На місці точок є контрольний пункт, обладнаний системою відмітки, яка фіксує результат. І на чемпіонатах районів, і на всесвітніх іграх усе відбувається аналогічно, різнитися можуть лише якість карт, облаштування арени змагань і системи відміток – на змаганнях університетських відмічаємося за допомогою компостера, а на змаганнях високого рівня результат фіксується за допомогою спеціальних електронних чіпів.

Які перешкоди доводиться долати спортсменові і які при цьому виявляти фізичні та психологічні якості?

– Це дуже багатогранний спорт, він має чимало різних видів. Я спеціалізуюся на біговому орієнтуванні, тобто всю дистанцію доводиться долати біжучи. Найпопулярнішими є три дистанції. Спринт – час переможця становить 15 хв., а дистанція завдовжки приблизно 5 км. Середня дистанція – час 35 хв., проходить у лісі, 7 км, фізично не така швидка і технічно складніша – потребує спеціальних навичок роботи з мапою. Довга дистанція подібна до середньої, але розрахована на 90 – 100 хв., 15 – 20 км, передбачає значний вибір варіантів її проходження, серед яких, щоб отримати добрий результат, слід вибрати найбільш оптимальний. Бігаю всі дистанції, але акцентовано тренуюся на довгій і середній. Моя улюблена – довга, де витривалість – один із ключових чинників.

Усі дистанції і спортивні карти для учасників змагань щоразу нові, місцевість для них абсолютно незнайома. І це є великим плюсом – зовсім не нудно, бо постійно відкриваєш для себе щось незвідане. Ризики незначні – в лісі підвернута нога, збій організму під час великих навантажень на тренуваннях.

Де відбуваються Ваші тренування і як?

– Тренуюся на спортивній базі Політехніки у Стрийському парку. Також багато часу проводжу на тренувальних зборах, які відбуваються в усій Україні. Якщо йде підготовка до чемпіонатів Європи чи світу, то організатори заздалегідь повідомляють, якою приблизно буде місцевість, і ми обираємо для підготовки схожу до неї українську. За останні роки маємо цікаві спортивні маршрути в Карпатах, зокрема з’явився район для орієнтування в місті Рахів, великим плюсом є мапи для високогір’я.

Якщо тренуюся вдома, то це шість разів на тиждень по два тренування на день, в основному біг. На зборах буває і по три тренування. Зазвичай збори бувають взимку, тоді бігаємо багато. Перед змаганнями навантаження зменшуємо, працюємо над технічною підготовкою.

У чому Ви переважаєте своїх суперників?

– Орієнтування тим цікаве, що є багато можливостей стати кращим, ніж інші спортсмени. Бо у звичайному кросі чим швидше ти біжиш, тим ти ближче до перемоги, а в орієнтуванні більшу роль грає технічна підготовка з картою. Орієнтувальники світового рівня мають посередні результати в легкій атлетиці, але в орієнтуванні вони переможуть спринтерів. Тому якщо всі суперники мають більш-менш однаковий рівень фізичної підготовки, то у виграші той, у кого ліпша техніка.

На чому радить тренер зосереджуватися перед самими змаганнями?

– Він акцентує на технічній підготовці. Перед стартом каже одне й те ж: не пробуй робити те, чого ти не вмієш. Має бути без експериментів, а все, як на змаганнях. Бо буває, що хочеш скоріше досягти фінішу, тому починаєш швидше бігти, а це негативно впливає на роботу з картою – робиш помилки.

Щороку беру участь у якомусь міжнародному старті. Позаминулого року це був Чемпіонат світу у Болгарії. Беру участь у різних чемпіонатах, які відбуваються в Польщі. Тепер готуюся до Чемпіонату світу серед студентів, який буде відбуватися в Угорщині в серпні. Найвищі результати – третє місце на Чемпіонаті України, а на Чемпіонаті світу серед юніорів – двадцяте. Думаю про Кубки світу, чемпіонати світу і Європи, щоб набиратися там досвіду. Треба встигнути зробити заплановане, бо максимуму в цьому виді спорту можна досягти до 30-ти років, потім до 35-ти тримати рівень досягнутого, а після 40-ка вже буде спад.

Юрій Бадан Юрій Бадан Юрій Бадан Юрій Бадан