Ореста Ремешило-Рибчинська: «ІАРД має активно розвивати тему дослідження і збереження фортифікаційної спадщини»

Наталія Павлишин, Центр комунікацій Львівської політехніки
Ореста Ремешило-Рибчинська

Уже досить тривалий час доцентка кафедра дизайну та основ архітектури Інституту архітектури та дизайну Львівської політехніки Ореста Ремешило-Рибчинська активно працює над приверненням уваги до питання дослідження, збереження та використання фортифікаційної спадщини в Україні. Це особливо актуально сьогодні, коли ворожими обстрілами стирають з лиця землі безліч цінних об’єктів архітектури.

З ініціативи Орести Ігорівни, після її участі на конференції в Шибенику (Хорватія), Львівська політехніка та Львівська національна галерея мистецтв підписали угоду про співпрацю з організацією FORTE CULTURA, яка спільно з EFFORTS, що об’єднує організації різного рівня, займаються дослідженням, збереженням та сучасним використанням фортифікаційної спадщини.

Після зустрічі у Львівській політехніці з генеральним секретарем EFFORTS, яка стала потужним кроком у розвитку співпраці нашого університету з цією організацією, Ореста Ремешило-Рибчинська стала учасницею міжнародного конгресу, організованого EFFORTS у Маастрихті (Нідерланди).

– Участь у таких заходах дає чітке розуміння, що тема фортифікацій актуальна в цілому світі. Питання збереження та ревіталізації оборонних споруд украй гостро стоїть сьогодні й в Україні. Тішить, що врешті на цей напрям звернули увагу на адміністративному рівні та починають розуміти, що це значущий відтинок спадщини і її потрібно зберігати й адекватно використовувати, – зазначила Ореста Ігорівна.

Доцентка додала, що у Львівській політехніці – на кафедрах дизайну та основ архітектури й архітектури та реставрації – є цілий напрям досліджень цієї тематики і працюють фахівці високого рівня.

– У своїх дослідженнях я заторкую тему фортифікацій на прикладі Підгорецько-Плісницької території, де збережений відповідний матеріал VII–XIV століть стародавнього городища та фортифікаційні пам’ятки ХVІІ століття Підгорецького замку і в Бродах.

У межах конгресу в Маастрихті від імені Політехніки Ореста Ремешило-Рибчинська представила на розгляд чотири тематичні блоки, які можуть стати основою для міжнародної співпраці та пошуку фінансування.

– Передовсім я запропонувала відкрити на базі Політехніки представництво EFFORTS. І на цій основі створити нетворкінг інституцій, які займаються в Україні дослідженням, збереженням фортифікаційної спадщини та різних пластів укріплень від початку нашої ери, VII–XIV століть, після татаро-монгольської навали, козацьких часів, а на західних землях – замків ХVІІ–ХVІІI століть, укріплень і цитаделей австрійського періоду. Важливо приділити увагу й теперішній війні, яка змусила створювати нові укриття та фортифікації, – зауважила моя співрозмовниця.

Другий напрям, який запропонувала реалізовувати науковиця, – літні школи.

– Ми вже запрошені до Хорватії, в Шибеник. Та під великим питанням є можливість профінансувати участь наших студентів і викладачів. Проблемним у фінансовому плані є і проведення такої літньої школи на території України. Адже для цього найперше треба створити відповідну базу та забезпечити учасників усім необхідним.

Окрему увагу Ореста Ігорівна пропонує присвятити формуванню міжнародної наукової школи.

– Під час перебування у Маастрихті ми мали нагоду ознайомитися з ревіталізаційним вирішенням фортифікаційних пам’яток архітектури і практичним використанням таких місць із можливістю розширювати дослідження та популяризувати цю тему в суспільстві. Маємо проаналізувати, в якому стані сьогодні такі споруди в Україні і як їх зужитковувати, не завдаючи шкоди. Це цікаві теми для досліджень на різних рівнях. Вважаю, що саме Інститут архітектури та дизайну нашого університету мав би ініціювати й організувати відповідні дискусії, круглі столи, щоб обговорювати перспективи розвитку цих тематик і напрацьовувати перспективні проєкти, – наголосила Ореста Ремешило-Рибчинська.

Фото з конгресу Ореста Ремешило-Рибчинська з колегами Фото з конгресу Ореста Ремешило-Рибчинська з колегами Ореста Ремешило-Рибчинська з колегами Ореста Ремешило-Рибчинська Ореста Ремешило-Рибчинська з колегами Фото з конгресу Фото з конгресу Ореста Ремешило-Рибчинська з колегами Ореста Ремешило-Рибчинська з колегами Ореста Ремешило-Рибчинська з колегами Ореста Ремешило-Рибчинська з колегами Ореста Ремешило-Рибчинська з колегами Ореста Ремешило-Рибчинська з колегами Фото з конгресу Фото з конгресу Фото з конгресу Фото з конгресу Фото з конгресу Фото з конгресу Фото з конгресу Фото з конгресу Фото з конгресу Фото з конгресу