Студентський мер міста політехнік Олександр Николяк: Львів – столиця молоді, можливості та виклики

Наталія Павлишин, тижневик «Аудиторія»
Олександр Николяк

Мабуть, ви вже встигли порадіти, що Львів став молодіжною столицею України. Так-ось трохи деталей про те, чим ця перемога для нас особлива і чого слід очікувати.

– То справді велике досягнення! Передовсім – це статус. Докладніше програму на рік ми невдовзі обговоримо з організаторами конкурсу при зустрічі. Та вже нині зрозуміло, що праці цього року буде дуже багато. Те все, що ми робили досі, треба буде помножити на десять. Статус молодіжної столиці – це не просто визнання, а й певні зобов’язання, зокрема щодо розширення діяльності в тих напрямах, що стосуються молодіжних заходів, кооперації вишів та молодіжних організацій і спільнот поміж собою і з місцевою владою, залучення молоді до місцевого самоврядування, тісніша співпраця з роботодавцями, – розповів студентський мер Львова Олександр Николяк.

До цього конкурсу готувалися досить ретельно. Уже в підготовчий період було сформовано сильну команду з представників місцевого та студентського самоврядування і різних організацій, які діють у Львові. А загалом підписантами заявок було понад тридцять осіб. Щоб краще зрозуміти масштаби і серйозність цього конкурсу, зверніть увагу на те, що створено його було в Європейському Союзі, де він проходить уже багато років. А цьогоріч Міністерство молоді і спорту підтримало ініціативу всеукраїнських громадських організацій і вирішило вперше провести його в Україні з тим, щоб з’ясувати перспективність наших міст для участі їх у загальноєвропейських змаганнях.

– Міста (у півфінал пройшло десять міст) оцінювали за трьома критеріями: соціально-економічний, політичний і культурно-спортивний. Важливу роль зіграла саме проактивність нашого міста в усіх цих напрямах. Мушу сказати, що неабияке значення має й діяльність Львівської політехніки загалом та новоствореної Tech StartUp School зокрема. Адже саме тут відбуваються інноваційні заходи та збирається найактивніша молодь. Це один із небагатьох закладів у Львові, який сприяє тому, щоб студенти розвивалися всебічно, – додав мій співрозмовник.

Головна мета цьогорічної діяльності – розширення кооперації молодіжного студентського середовища з місцевим самоврядуванням, тобто залучення їх до всіх процесів. З’явилася навіть думка, щоб долучити Студентську раду Львова як дорадчий орган до Львівської міськради.

Уже також ухвалили рішення подавати заявку на конкурс «Молодіжна столиця Європи».

– Ми мали дуже достойних конкурентів. Коли побачив їхні презентації, зокрема Дніпра, Івано-Франківська, то зрозумів, що це потужні суперники. Переконаний, що всі десять міст, які потрапили до півфіналу, мають сильну сприятливу базу для розвитку молоді, – додав Олександр.

Найперше, що організовуватимуть – Студентський конґрес «Університет майбутнього». Як наголосив студентський мер, захід відбуватиметься у форматі круглого столу, панельних дискусій, у межах яких обговорюватимуть розвиток високої освіти і кооперацію владних органів зі студентством. Молодь переконана, що спершу необхідно налагодити співпрацю між МОН, Комітетом освіти ВР і студентськими організаціями. Законодавство – це не основа змін, а кінцевий результат. Тому треба спершу змінювати погляди на освітні процеси.

Олександр Николяк