Оксана Маркарова: «Україна надихає світ своєю стійкістю у боротьбі»

Наталія Павлишин, Центр комунікацій Львівської політехніки
Посол України в США Оксана Маркарова

У День студента молодь Львівської політехніки взяла участь у мотиваційній зустрічі з Оксаною Маркаровою — десятим Послом України в США та першою пані Посол у цій країні.

Захід «Україна — США: дипломатія в час війни» організував Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою Львівської політехніки.

Привітав високоповажну гостю ректор Національного університету «Львівська політехніка» Юрій Бобало, наголосивши:

— Сьогодні я маю особливу приємність вітати у стінах Львівської політехніки Вас, Надзвичайного і Повноважного Посла України у Сполучених Штатах Америки. Дякую за те, що Ви знайшли можливість у такий складний час у житті нашої країни та у Вашій професійній діяльності зустрітися з академічною спільнотою львівських політехніків. Сполучені Штати Америки довели, що є надійним стратегічним союзником і партнером у нашій боротьбі за свободу. І велика роль у здобутті цієї підтримки України у світі належить саме дипломатії. Ця робота є складною, проте вкрай потрібною в час потрясінь, аби нас почули, зрозуміли та допомогли. І ми дякуємо Вам за титанічні зусилля, яких докладаєте Ви особисто та Ваша команда з посольства України, щоб діалог між Україною та США розвивався на всіх рівнях. Ваша зустріч із львівськими політехніками є важливою для студентів, для яких Ви є прикладом професійного успіху, а також для усіх нас. Адже це допоможе глибше зрозуміти роботу української дипломатії в умовах війни задля нашої перемоги. Висловлюємо Вам готовність допомоги та бажаємо успіхів, від яких залежить життя нашої держави і кожного з нас. Віримо в силу української дипломатії! Віримо у ЗСУ! Наближаємо разом нашу перемогу!

Оксана Маркарова обійняла посаду в нелегкий для України час, тож на її плечі лягла відповідальність не лише за поглиблення співпраці зі стратегічним партнером і великим другом нашої держави — Сполученими Штатами Америки, а й за відкриття України світові.

«У США не залишилося міста чи селища, де б не знали, що українці — героїчний народ»

— Незважаючи на те, що я здобула освіту в Києво-Могилянській академії, Львівська політехніка у нас вдома завжди посідала особливе місце, оскільки моя мама є випускницею вашого університету, — розпочала зустріч пані Посол. — Україна веде 267 днів боротьбу за своє виживання після восьмирічної війни. І ми про це постійно нагадуємо нашим партнерам: напад росії стався не 24 лютого 2022-го, а у 2014 році. 

На жаль, щодня ми отримуємо сумні новини про загибель наших воїнів, але водночас і звістки про те, як героїчно наш народ бореться за незалежність, демократію і суверенітет. Переконана, що за ці місяці в Сполучених Штатах Америки не залишилося міста чи селища, де б люди не довідалися про те, що ми знали завжди: українці — героїчний народ, який прагне свободи і ніколи не погодиться жити під окупацією. За 31 рік незалежності виросло ціле покоління, яке не знало окупаційного радянського режиму, і наш народ зміцнів настільки, що сказав рішуче «ні» окупантам.

«Працюємо для перемоги!»

— Для нас пріоритет номер один — зброя, яка потрібна нашим захисникам, щоб не тільки оборонятися, а й наступати. І це першочергове завдання, яке Президент Володимир Зеленський ставить перед усіма. 

Наступний пріоритет — санкції. Ми повинні ізолювати росію. І це важливо не лише для нашої боротьби, а й для всього демократичного світу. Маємо показати, що таке порушення світового порядку і фактично всієї світової системи безпеки, яку побудували після Другої світової війни, не може бути непокараним і незупиненим. 

Третій пріоритет, який є, не менш важливий, аніж попередні два, — допомога Україні. І США тримають першість у цій підтримці — бюджетній та гуманітарній, щоб, поки наші захисники нас боронять на фронті, ми могли відбудовувати країну. 

Важливо те, що ми бачимо швидку еволюцію розуміння — росія має бути зупинена. Якщо в лютому чули дискусії різних експертів, які обговорювали, за скільки днів впаде Україна, то тепер є переконання, що Україна має перемогти, а росія — відповісти за свій злочин. Тому працюємо на всіх напрямах і зокрема стосовно правосуддя та над створенням міжнародного трибуналу.

«Вчіть іноземні мови, історію, культуру…»

Ділячись своїм досвідом, який допоміг досягти високих результатів на посаді посла в такий складний для України час, Оксана Маркарова звернулася до студентів:

— Сьогодні ми всі — солдати нашої країни. Кожен намагається зробити все, що можна, щоб допомогти нам перемогти. Закликаю вас — вчіть іноземні мови. Англійська сьогодні — це програма-мінімум, якою потрібно володіти. 

Впевнена, що у Львівській політехніці є багато вибіркових курсів, тому вчіть те, що не пов’язане з обраною спеціальністю: історію, культуру, тобто гуманітарні дисципліни. 

Говорячи про значущість освіти, пані Посол наголосила:

— Ми бачимо, наскільки сьогодні визначальною є роль освіти. Школа, а пізніше університети — це головні фактори, які формують людину. Тому в США триває дискусія, як розвивати систему освіти. І це питання перегукується з українськими інтересами. Адже нам також потрібно буде створити безпечне середовище, повернути учнів та студентів і не тільки підхопити боротьбу, яка зараз триває, а й сформувати Україну, яка була б об’єднана. 

«Нас дуже наснажують захисники і наші рідні»

— Немає нічого, що може підготувати до війни, немає книжок чи порад, які можуть навчити, як це робити. Та нас дуже наснажують наші захисники і наші рідні. 

Найголовніше в будь-якій роботі — небайдужість, любов до України і готовність робити те, що наблизить нас до перемоги. Вже зараз ми працюємо також над тим, як після перемоги у війні нам перемогти в мирі, тобто напрацьовуємо проєкти відбудови держави. 

На шляху нашої боротьби підтримка США є справді неоціненною. Від 24 лютого вони вже тричі вносили зміни у свій бюджет, щоб допомогти Україні. І це такі масштаби допомоги, якої раніше не отримували інші країни. 

Нашим завданням завжди було і є максимально тісно співпрацювати з двома партіями, знаходити питання, які об’єднують нас із цією країною, щоб було зрозуміло, що це американський інтерес. Недавнє опитування підтвердило, що американський народ нас підтримує, адже це боротьба за демократію і за принципи, на яких засновані США. Тому така важлива робота з освітніми інституціями, з культурою, громадою і простими американцями. Хоча це дуже складно, адже попередні 400 років усі сприймали Україну через російську чи радянську імперськість. Нашу роль постійно применшували, тому нас багато хто недооцінив.

«Біблійна боротьба Давида проти Голіафа багатьох спонукала бути трохи українцями»

— Роль української діаспори полягає в лобіюванні українських інтересів у США. Я захоплююся нашою діаспорою у США. Це неймовірні люди. Показово, що за вісім місяців у нас з’явилася частина членів громади, які не є українцями за походженням, ми їх називаємо українцями за вибором. Вони вчать українську мову, приходять на наші події, беруть участь у пікетах, активно працюють у соцмережах. Вони бачать велику несправедливість, і ця фактично біблійна боротьба Давида проти Голіафа багатьох спонукала бути трохи українцями. 

«Львівська політехніка стане співініціатором підготовки українських енергетиків у США»

Завершальною частиною зустрічі стали запитання до Оксани Маркарової від студентів та викладачів Львівської політехніки.

Директор Інституту енергетики та систем керування нашого університету Андрій Лозинський запропонував пані Посол залучати заклади вищої освіти до розбудови енергетичної системи України і розпочати для енергетиків такі курси підготовки, як для військовослужбовців.

— Наша енергетична система не була найефективнішою, — зауважила Оксана Маркарова, — адже побудована ще в радянські часи, коли про ефективність не йшлося. На жаль, війна завдала тотальних руйнувань в енергетиці. Нам потрібні не лише швидкі рішення, щоб зараз розв’язати гострі проблеми, а й належить вибудувати ефективну енергетичну систему. Цим питанням ми надаємо багато уваги. Працює координаційна енергетична платформа, яку очолює колишній Посол США в Україні Джеффрі Паєтт,  і вона має стати майданчиком для обговорення можливостей такої співпраці. Тому пропоную провести окрему зустріч стосовно навчання фахівців і введення закладів вищої освіти до цієї співпраці.

«Україна після перемоги має вражати світ своїм розвитком»

— Кожен час і ситуації вимагають модифікованих підходів, і це можна проаналізувати, згадавши, де ми були у вересні 2021 року, коли Президент і міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявили про потребу трирівневого стримування ворога через збільшення збройної потужності, посилення санкційного тиску і фінансову підтримку для розбудови й підтримки України. Саме ці три тези були головні під час зустрічі з Президентом США Джо Байденом.

Впевнена, що це не останні виклики для української дипломатії. Наші захисники надихають нас тим, як оперативно змінюють тактику бою, щоб забезпечити перемогу, тож ми робимо те саме.

Україна після перемоги має бути таким самим захопленням для світу в тому, як ми відбудовуємося й розвиваємося, як зараз стали захопленням для всього світу нашою боротьбою.

Довідка:

Оксана Маркарова здобула освіту в Національному університеті «Києво-Могилянська академія». Згодом навчалася в Університеті Індіани, де у 2001 році здобула ступінь магістра в галузі міжнародних публічних фінансів та торгівлі, а також отримала відзнаку за відмінність у навчанні та нагороду найкращого міжнародного студента.

З 2003 року працювала в Міністерстві фінансів України, де очолювала інвестиційну групу ITT, а потім пройшла успішний кар’єрний шлях до посади міністра фінансів України (2018–2020). Перебувала на посаді Урядового уповноваженого з питань інвестицій (2016–2019), ініціювала створення Українського фонду стартапів.

З ініціативи Оксани Маркарової створено найбільший портал відкритих даних у секторі публічних фінансів Є-data. У 2018 році Оксана Маркарова здобула нагороду Open Data Leader Award за найвищі особисті заслуги в розвитку відкритих даних.

У грудні 2020 року отримала агреман з боку США, а в лютому 2021 року наказом Президента України призначена Надзвичайним і Повноважним Послом України в Сполучених Штатах Америки.

 

Головне фото: Економічна правда

Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці