«Ой хустино, хустиночко, мережана, шита»: Відбувся дискусійний клуб ХVII Міжнародної школи україністики «Крок до України»

МІОК
фото МІОК

28 липня учасники ХVII Міжнародної школи україністики «Крок до України» змогли зануритися в атмосферу традиційної української культури.

Під час дискусійного клубу «Ой хустино, хустиночко, мережана, шита…», який провела Оксана Галайчук, наукова співробітниця МІОКу, кандидатка філологічних наук, фольклористка, викладачка УМІ, студенти з різних країн світу дізналися багато нового про такий обов’язковий елемент українського жіночого одягу як хустка. Зокрема, почули про історію походження, особливість носіння та традиції використання хустки як у давнину, так і тепер.

Під час яскравої презентації про дівочі головні убори та зачіски учасники дискусійного клубу вивчили нові слова: «уплітки», «стрічки», «чільце». Особливий інтерес виявили до найдавнішого жіночого убору – намітки: вони були враженими її розмірами, розпитували про труднощі пов’язування та цікавилися джерелами, з яких можна почерпнути більше інформації про цей артефакт.

Багато позитивних емоцій викликав майстер-клас із зав’язування традиційної української хустки, який відбувся у межах дискусійного клубу. Тепер студентки Школи вміють красиво пов’язати голову різними способами: «корабликом» (як на Поліссі), «із гушами» (як на Гуцульщині), «із ріжками», «по-галицьки», із двох хусток різних розмірів тощо.

Насамкінець учасниці Школи поділилися своїм досвідом застосування хусток, розповіли про сімейні традиції передачі хустки у спадок від бабусі до внучки. Багатьох цікавило, як часто і коли використовують (і чи використовують взагалі) традиційну хустку сучасні українські жінки.

Дискусійний клуб пройшов у щирій і невимушеній атмосфері. Усі, хоч на мить, та відчули себе причетними до багатої та невичерпної культури України.