Очільник Tech StartUp School Назар Подольчак про краудфандинговий майданчик StartEra

Анна Зіганшина, Центр комунікацій Львівської політехніки
Назар Подольчак

Залучити нові інвестиції та втілити мрії креативних стартаперів у реальність можна завдяки StartEra. Перша в Західній Україні краудфандингова платформа допомагає молодим розробникам реалізовувати актуальні ідеї. Докладніше про розвиток краудфандингу в Україні та створення платформи – у нашій розмові з очільником Tech StartUp School Назаром Подольчаком.

– Розкажіть, будь ласка, про краудфандингову платформу StartEra.

– Краудфандингову платформу StartEra створено для реалізації соціальних проєктів і стартапів. Долучитися до підтримки проєктів може кожен, надавши певну суму коштів. Усе відбувається в електронній формі. Якщо ви переказали кошти, то вони одразу висвітляться на краудфандинговому майданчику. Завдяки залученню великої кількості людей кожен має змогу зібрати достатню суму коштів, щоб реалізувати свою ідею.

– У чому полягає унікальність краудфандингового майданчика?

– Краудфандингова платформа StartEra орієнтована саме на підтримку стартап-проєктів. Ми працюємо без комісії, бо віримо в те, що насамперед допомагаємо реалізувати цікаві ідеї. Перед виходом проєкту експерти платформи його оцінюють. Також ми маємо спеціальну програму із Львівською міською радою, яка дає змогу зібрати 50 відсотків коштів на платформі, решту 50 відсотків співфінансує ЛМР. Співфінансування здійснюється, лише якщо проєкт відповідає стратегії розвитку міста Львова. До платформи під’єднані всі платіжні системи. Це забезпечує можливість отримувати кошти з-за кордону.

– Хто може розміщувати проєкти на платформі?

– Ми не ставимо жодних обмежень. Це можуть бути навіть закордонні контрагенти. Головні вимоги до проєкту – актуальність, користь для суспільства й екології.

– Як триває процедура реєстрації проєктів?

– Є кілька способів реєстрації. Перший спосіб – надіслати проєкт на нашу пошту. Вся процедура реєстрації буде здійснена без вашої участі. Другий спосіб – самостійно створити кабінет і пройти реєстрацію. Експерти платформи перевірять і оцінять проєкт. Після цього інформацію буде оприлюднено. Також можна прийти до Tech StartUp School і представити проєкт нашому адміністраторові, який здійснює реєстрацію та консалтинг.

– Як відбувається фінансування проєктів, розміщених на StartEra?

– Передусім ми розміщуємо проєкт. Щодо багатьох проєктів навіть надаємо певну суму коштів за спеціальною грантовою програмою для реклами. Також ми рекламуємо проєкти в соціальних мережах. На спеціальний рахунок люди надсилають свої доброчинні внески. Так накопичується певна сума коштів.

– Чи плануєте у майбутньому модернізувати платформу?

– Наразі якраз відбувається процес модернізації краудфандингового майданчика StartEra. Ми оновлюємо дизайн платформи, додаємо нові опції. Надалі плануємо розвивати додаткові функції з краудфандингу.