Об’єднання українських і польських науковців у межах конференції, присвяченої проблемам водопостачання і водовідведення

Валентина Софілканич, Центр комунікацій Львівської політехніки
Фото з конференції

У Львівській політехніці вчетверте провели міжнародну науково-технічну конференцію «Водопостачання і водовідведення: проєктування, будівництво, експлуатація, моніторинг». Учасники конференції зазначали, що це питання не може бути локальним, і тільки об’єднання навколо спільної ідеї та співпраця насамперед у науковій сфері забезпечать справді відчутні результати.

– Символічним є те, що ця конференція проводиться в часи екологічних загроз, і те, що вона міжнародна, бо неможливо поділити ні екологію, ні співпрацю в галузі найважливішого ресурсу, який є на сьогодні на планеті, – води, відповідно, й водопостачання та інших процесів, які стосуються водопідготовки, водообробки, постачання, відведення тощо. Ми всі прекрасно знаємо, що в цьому питанні важлива стратегічна взаємодія між Польщею та Україною в плані водних басейнів, бо річки, які беруть свій початок на території України, вливаються в Балтійське море і проходять територію польських воєводств. Тому дуже важливою є координація спільних дій у науковій, технічній сферах у питаннях захисту навколишнього середовища, – наголосив проректор з наукової роботи Іван Демидов.

Раціональне водокористування є сьогодні ключовим у сфері екології, адже запас прісної води обмежений, і саме розумний підхід до її використання дасть змогу довше використовувати її запаси. Тематика доповідей та обговорення зачепила і такі питання: водопровідні та каналізаційні мережі; очищення води, очищення й обробка стічних вод, переробка осаду; економіка водопостачання і водовідведення; вплив елементів управління водою та стічними водами на навколишнє середовище.

– Наше завдання сьогодні – поділитися інформацією, яку зібрали в Люблінському воєводстві, що досягла вже міжнародного масштабу, адже є дуже важливою для функціонування наших прикордонних воєводств. Багато польських вчених цікавилися цим питанням, неодноразово організовували конференції на цю тему і повідомляли про загрози, які існують для нашого спільного водного простору. Сьогодні я дякую за запрошення на цю науково-технічну конференцію, присвячену водокористуванню, у Львівській політехніці. В її межах варто порушити декілька ключових питань: обґрунтувати, чому ця проблема справді глобальна і сягнула міжнародного масштабу, які шанси запобігти глобальним загрозам дасть нам це партнерство, що можемо і повинні зробити для збереження чистоти водного простору кожен окремо у своїй країні, а що разом – українці і поляки, використовуючи свій потенціал. Хочемо, щоб наше партнерство зміцнилося в територіальній співпраці, зокрема в господарських питаннях та інноваціях міжнародного масштабу, – зазначив віцемаршалок Люблінського воєводства Республіки Польща Збігнєв Войцеховський.

Директор департаменту екології та природних ресурсів Львівської обласної державної адміністрації Руслан Гречаник додав, що це питання стосується не тільки науковців – важливо, щоб державні органи всіх рівнів здійснювали законодавче регулювання водовідведення та водокористування. Для Львова це досить актуальна проблема, тому триває реалізація низки стратегічних кроків, щоби впровадити законодавчі ініціативи для імплементації законодавства ЄС.

Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції