У співпраці з Львівським ІТ-кластером: новостворена кафедра штучного інтелекту вже готує нове покоління фахівців

Катерина Гречин, тижневик «Аудиторія»
Наталія Шаховська

Кафедру штучного інтелекту в ІКНІ створили 15 серпня, та вона вже повноцінно готує нове покоління фахівців. Про кафедру, її плани й завдання розмовляємо з її очільником професором Наталією Шаховською.

– Оскільки штучний інтелект став трендом усього світу (він керує машинами, різноманітними роботами, розпізнає мови, автоматично дає відповіді на запити користувачів тощо), то ідею створення кафедри ми виношували вже давно, – говорить Наталія Богданівна. – А те, що львівські ІТ-компанії мають замовлення не лише у галузі аутсорсинґу, а й у продуктовій, стало рушієм для створення кафедри: 1 вересня вперше відкрилися двері для бакалаврів цієї спеціальності. Наразі навчатимемо й студентів другого – четвертого курсів, магістрів спільно з кафедрою інформаційних систем і мереж. Надалі своїх студентів готуватимемо самі.

– У Політехніці кричуще бракує навчальних площ. Як вдалося розв’язати цю надважливу проблему?

– Нам просто пощастило. Маємо гарні аудиторії у ХХ корпусі на вул. Князя Романа, практично ціле крило (4 лабораторії і 2 аудиторії для практичних і лекційних занять). Наразі наші доброчинці обладнали технікою лише два класи та викладацьку, на черзі ще два, установлено мережеве забезпечення. Робота з наповнення класів триває швидкими темпами. До речі, в компаніях-партнерах працюють наші випускники, чимало з яких займають керівні посади. Це теж на користь студентам.

– Чи бачите потенціал у першокурсників?

– Першокурсників ми практично ще мало знаємо. Однак під час виховної години першого дня навчання склалося враження, що вони дуже позитивні і спраглі до знань. Сподіваюся, ми з ними, як зі старшокурсниками, теж досягнемо добрих результатів.

– Що цікавого запропонуєте своїм студентам?

– Цікавинкою буде те, що під час навчання студенти самостійно (хоча й під наглядом викладачів) проходитимуть онлайн-курси в провідних університетах світу (ідеться про Гарвард і Оксфорд, де вже розроблено такі програми, як і в нас). Окрім оцінок за відповідний предмет, вони отримають сертифікат, що підтверджуватиме їхні знання. Крім цього, на практичних заняттях студенти працюватимуть у командах, виконуватимуть різні проекти. ІТ-кластер обіцяв надати нам своїх працівників для роботи зі студентами.

– Програмою обміну студентів із закордонними університетами скористаєтеся?

– Над цим працюємо, зокрема, порівнюємо плани з Лодзькою політехнікою. Це щодо першокурсників. А от студенти старших курсів уже мають такий досвід. Цього року вони проходили в Німеччині літню школу з робототехніки. Для того, щоб їм було легше адаптуватися, брати участь у різних студентських програмах світових університетів, плануємо частину лекцій читати англійською мовою вже від першого курсу.

– Як плануєте розвивати кафедру?

– Будемо розвиватися у трьох напрямах: робототехніка, розпізнавання мови й розпізнавання зображень. У кожному з тих напрямів працюватимуть відповідні гуртки (залучатимемо студентів до наукової роботи), а також будемо організовувати різноманітні семінари для працівників кафедри й усіх, кого цікавлять ці проблеми. Спільно з ІТ-компаніями готуємо плани навчання для магістрів. Найбільшим викликом для нас є кадри, адже молодь, закінчивши університет, іде працювати в ІТ-компанії, тому плануємо запрошувати на роботу наших аспірантів, які захистять кандидатські дисертації. У планах кафедри – міжнародна співпраця, виконання ґрантів разом із закордонними партнерами, госпдоговірні тематики (старшокурсники вже виконували таке замовлення для ЛОДА). Є домовленість про виконання нового великого проекту, у якому братимуть участь не лише науковці кафедри, а й студенти.

– Штучний інтелект – це добре, але чи не є він загрозою людству?

– Загалом, загрози штучного інтелекту описали чимало письменників. Можливо, така загроза й справді існує, але на цьому етапі нашого розвитку він лише сприятиме людству розв’язувати складні задачі.

Кафедра штучного інтелекту в ІКНІ Кафедра штучного інтелекту в ІКНІ Кафедра штучного інтелекту в ІКНІ