Новітні технології в освіті: як Львівська політехніка готує майбутніх інженерів

Анастасія Торчило, Дарина Хома, студентки кафедри журналістики та засобів масової комунікації
Фото з лабораторії

Національний університет «Львівська політехніка» завжди в центрі різноманітних інновацій. Цим він виявляє свій постійний розвиток і прогрес, зокрема в навчальному процесі. Такий висновок можна сформулювати після демонстрації сучасного обладнання лабораторій «Комп’ютерного інжинірингу в машинобудуванні» кафедри проєктування машин та автомобільного інжинірингу Інституту механічної інженерії та транспорту, яку провів завідувач кафедри Василь Дмитрів. Він зазначив, що це невіддільно пов’язано з тим, що університет підтримує зв’язки з машинобудівними фірмами, меценатами та випускниками кафедри.

Львівська політехніка чітко ставить завдання, які погоджені зі стейкхолдерами, для формування фахівця високого класу. Налагодження партнерських відносин з роботодавцями дає змогу бути на вістрі передових технологій галузевого машинобудування.

Лабораторія — сакральне місце для інженерів-механіків. Там вони, пропри те, що вивчають теорію на практиці, вдосконалюють практичні навички, що дасть їм можливість у майбутньому працювати за фахом і отримувати гідну винагороду згідно з професійною діяльністю. Наявність сучасного обладнання дає змогу проводити актуальні дослідження, продукувати прогресивні технологічні рішення.

Нині кафедра ПМАІ активно готується до відкриття сучасних лабораторій. Василь Тарасович зосередив увагу на партнерах, які безпосередньо вкладають капітал у машинобудівну спеціальність в університеті: ТОВ «МАШІНТЕХ» та «Експерт Тулс» передали Львівській політехніці верстати з числовим програмним керуванням (ЧПК) у рамках багаторічної співпраці. Також завдяки Благодійному фонду імені Святого Володимира у співпраці зі швейцарським фондом Львівська політехніка отримала близько 25 комп’ютерів із процесорами Intel Core i5 та Intel Core i7. Особливо важливо підтримувати цю майбутню лабораторію зараз і заздалегідь забезпечувати її обладнанням для наших талановитих студентів. 

Отож різноманітних верстатів є чимало, і студенти Львівської політехніки вже певний час набувають практичних навичок на цьому обладнанні. Протягом цього періоду верстати з ЧПК показали високу надійність і ефективність у роботі. Жодних значних збоїв чи несправностей не виявлено, що підтверджує високу якість переданого обладнання та його відповідність навчальним потребам. У Львівській політехніці також функціонує обладнання для 3D-конструювання з трьома 3D-принтерами. На цих принтерах працюють як студенти, так і аспіранти, розробляючи й реалізуючи свої проєкти.

— Таке високотехнологічне обладнання є унікальним для освітніх закладів України. Наразі подібні верстати мають лише три університети, включно з Львівською політехнікою. Це дає студентам можливість працювати із сучасними технологіями, які відповідають міжнародним стандартам, і значно підвищує їхню конкурентоспроможність на ринку праці, — зазначив Василь Тарасович.

Освітню програму вже пристосовано до нового обладнання і поділено між студентами різних курсів. Отож студенти другого курсу виконують завдання на комп’ютерах у CAD-системах. На третьому курсі деталі, які були спроєктовані й оптимізовані в CAD-системі, друкуються на 3D-принтері. Четвертокурсники в CAM-системі програмують верстат і виготовляють деталі.

Отже, Львівська політехніка впевнено прямує шляхом інновацій і технологічного розвитку. Досвід, якого студенти набувають у її стінах й у взаємодії з партнерами, є надзвичайно цінним. Ця співпраця відкриває безліч можливостей, оскільки університет відомий своєю високою інноваційністю. Львівська політехніка забезпечує майбутнім інженерам можливість навчатися на новітньому, сучасному обладнанні, що відповідає міжнародним стандартам. Це робить їх більш конкурентоспроможними на ринку праці.

Фото з лабораторії Фото з лабораторії Фото з лабораторії Фото з лабораторії Фото з лабораторії Фото з лабораторії Фото з лабораторії Фото з лабораторії Фото з лабораторії Фото з лабораторії Фото з лабораторії Фото з лабораторії Фото з лабораторії