Нові починання: студенти Інституту геодезії успішно пройшли літню практику в Бережанах

Анна Зіганшина, Центр комунікацій Львівської політехніки
Фото із практики

Щоліта в мальовничому місті Бережани збираються студенти першого та другого курсів ІГДГ, щоб пройти навчальну практику й дізнатися ще більше цікавинок про свою майбутню професію. Впродовж кількох тижнів натхненні юні дослідники не тільки поглиблюють теоретичні знання, які здобули під час вивчення курсу геодезії і топографії, а й насолоджуються неповторними моментами спудейського життя.

«Основний навчальний полігон Інституту геодезії розташований у Бережанах. На площі 150 км2 розвинута мережа полігонометричних ходів, яка має понад сто пунктів. На професійному професійному полігоні ми вже більш як 50 років проводимо студентську практику. Університет і далі продовжує реновацію бази. Хочу висловити щиру подяку нашому ректору Юрієві Бобалу, а також проректорові з науково-педагогічної роботи та соціального розвитку Романові Коржу за допомогу. Попри складну ситуацію в країні, нам вдалося провести цьогорічну навчальну практику. Передовсім ми подбали про безпеку та комфорт студентів. Вони проживали в затишних номерах і були забезпечені всім належним устаткуванням. Вважаю, що саме літня практика дає змогу молоді насолодитися студентським життям. Тож чекаємо наступного літа, щоб знову організувати практику в Бережанах», – розповідає завідувач кафедри геодезії ІГДГ Сергій Перій.

Під час поїздки політехніки виконували практичні завдання на території полігону та працювали в польових умовах із геодезичними приладами.

«Цього літа в нас була досить масштабна практика. Вдалося закріпити знання, які ми здобули під час дистанційного навчання. Доволі цікаво було прокладати нівелірний хід і робити нівелювання поверхні. На мою думку, практика – чудова нагода зібратися всією групою. Поїздка дала нам змогу відчути смак справжнього студентського життя. Ми здружилися та дізналися більше одне про одного. Я рада, що побачила своїх одногрупників і весело провела останній місяць літа. Такі моменти особливі, бо здебільшого ми спілкуємося онлайн. Також хочу подякувати нашим викладачам за допомогу. Вони контролювали весь процес під час практики й давали поради щодо правильного виконання завдань», – поділилася враженнями студентка другого курсу ІГДГ Мар’яна Свідрак.

Завдяки польовій практиці студентка Інституту геодезії Анастасія Дробенко ще більше полюбила свою майбутню спеціальність. Дівчина зазначає, що Політехніка є саме тим місцем, куди хочеться повертатись.

«Мені дуже подобається університет. Навчальна програма досить цікава. Я навіть не сподівалася, що під час практики матиму стільки класних емоцій і вражень. Також радію, що нарешті побачила одногрупників. Ми вперше за довгий час зібралися разом. Такі миті дуже цінні. Коли було онлайн-навчання, ми спілкувалися тільки в соціальних мережах. Тепер нам є що пригадати. Завдяки практиці я відчула, що таке справжнє студентське життя», – каже спудейка.

Варто зауважити, що основним завданням геодезичної практики є набуття кожним студентом досвіду та вправності у виконанні польових і камеральних робіт. Якість вимірів залежить не лише від уміння виконувати лінійно-кутові вимірювання на місцевості, а й від правильного організування процесу та злагодженої роботи команди. Про особливості організування цьогорічної студентської практики розповідає доцентка кафедри геодезії Зоряна Тартачинська.

«Після дистанційного навчання студенти мали змогу не лише опанувати практичні навички роботи з геодезичними приладами та методами виконання топографо-геодезичних робіт, ознайомитися з обраною професією, а й збагатитися чудовими враженнями від реального спілкування. Ця поїздка дала їм змогу психологічно розвантажитися. Під час практики студенти звикали до розпорядку дня в польових умовах, трудової дисципліни. Такі моменти допомагають формувати творчу особистість майбутнього спеціаліста. На мою думку, польова геодезична практика подарувала студентам прекрасні спогади», – зазначила викладачка.

Фото із практики Фото із практики Фото із практики Фото із практики Фото із практики Фото із практики Фото із практики Фото із практики Фото із практики Фото із практики