Незрячі львів’яни мандрують Хмельниччиною та знімаються у комедійно-пригодницькому фільмі

За матеріалами сайту Львівської міської ради
Заставка до матеріалу

«Пізнавай українське: мандруй, дивись, читай» – новий проект громадської організації «Фонд реабілітації незрячих», що реалізовується у 2021 році за фінансової підтримки управління соціального захисту Львівської міської ради. З 24 травня і до кінця місяця 25 осіб з інвалідністю по зору мандруватимуть історичними, природничими локаціями Хмельниччини. Незрячі львів’яни, серед яких є 4 дітей, відвідають Бакоту і Дністерський каньйон, замок і парки Кам’янець-Подільського, Хотинську фортецю, водоспади у с. Маліївці та с. Грушка, музей Леся Курбаса і Хресну дорогу та стародавній костел на Хмельниччині.

– Автомандрівка, що триватиме упродовж тижня, супроводжуватиметься аудіодиксприпцією – коментуванням усього візуального ряду, який інакше аніж через звукоопис незрячі побачити не зможуть. Таким чином, мандрівка вкотре буде цікавою, захоплюючою і доступною. Нагадаємо, що завдяки співпраці з Львівською міською радою, львівські незрячі протягом кількох останніх років мандрували Черкащиною, Чернігівщиною, Закарпаттям, Тернопільщиною, Житомирщиною, Вінниччиною та ін. Барвиста і багатогранна Україна відкрилася людям, які не бачать, – розповіла Оксана Потимко, керівниця Ресурсного центру освітніх інформаційних технологій для осіб з особливими потребами Львівської політехніки, громадська діячка й радниця міського голови Львова.

Окрім цього, в межах заходу «Пізнавай українське: мандруй, дивись, читай» ГО «Фонд реабілітації незрячих» адаптовує для осіб з важкими порушеннями зору два художні фільми – «Мої думки тихі» та «Казка про гроші», а також має намір надрукувати шрифтом Брайля і створити аудіоверсію поеми Лесі Українки «Касандра» з нагоди ювілею поетеси. Зауважимо, що ця поема досі не була опублікована шрифтом Брайля.

До адаптації фільмів для незрячих глядачів долучилися артист «Піккардійської терції» Ярослав Нудик, звукорежисер Національного театру імені Марії Заньковецької Ярослав Босий, актриса Першого театру Леся Шкап’як і керівниця Ресурсного центру Львівської політехніки та громадська діячка Оксана Потимко.


У 2021 році Львівський обласний осередок Всеукраїнської громадської організації «Українська спілка інвалідів – УСІ» започаткувала новий напрямок роботи – зйомки кіно. Зокрема, комедійного фільму, тривалістю 30 хвилин, про пригоди двох незрячих друзів.

Нову ідею осередку підтримало управління соціального захисту Львівської міської ради, а до знімального процесу долучилися режисер Андрій Сніцарчук та чимало львівських акторів.

– У головних ролях – двоє незрячих чоловіків, яких режисер відібрав на кастингу серед осіб з інвалідністю по зору. Варто зауважити, що в кастингу брали участь не лише львівські, але й незрячі з інших областей України. Перемогу в кастингу здобули львів’янин Михайло Петрів та мукачівець Василь Човбан.

Зйомки фільму тривають, і до їх завершення залишилося відзняти найскладнішу сцену – політ головних героїв на парапланах. Очікуємо сприятливої погоди та оптимального вітру! І, звісно, презентації нової стрічки за участі інклюзивної команди – професійних акторів з різних театрів Львова та незрячих аматорів, які раніше могли лише мріяти про статус кіноакторів. А майбутнім глядачам наперед зауважимо, що цей фільм про незрячих не буде сумним та статичним. Навпаки, незабаром глядачі матимуть нагоду побачити інше життя людей з інвалідністю по зору – цікаве, насичене, сатиричне, змістовне, азартне, омріяне. Врешті, як у всіх! – розповіла Оксана Потимко, керівниця Ресурсного центру Львівської політехніки, громадська діячка й радниця міського голови Львова.

До слова, за результатами зйомок першого фільму, де головні герої – тотально незрячі люди, режисер Андрій Сніцарчук має намір продовжити серію пригод двох незрячих друзів.