Навчання – робота: сучасна молодь, яка встигає все

Софія-Марія Курівчак, студентка 4-го курсу ІППО, спеціальність «журналістика»
Заставка до матеріалу

Здається, для молоді у ХХІ столітті вже просто немає нічого неможливого. Студентство знаходить сили водночас і здобувати нові знання, і саморозвиватися, і заробляти на життя. Ми поспілкувалися зі студентами Інституту права, психології та інноваційної освіти та з’ясували, як воно для них – поєднувати роботу і навчання? Чи важко, чи залишається час для себе? Чи вважають, що кожен студент має хоча б спробувати піти працювати, доки є саме студентом?

Марія, студентка 4-го курсу журналістики, працює з 3-го курсу: «Часом це важко, але так, мені це дало відчуття фінансової незалежності й особистого контролю над життям. Час для себе залишається, якщо навчитися правильно розподіляти навантаження у навчанні й на роботі. По суті, студенти – це особи зрілого віку, тому я все ж вважаю, що пошук роботи і перші спроби праці варто почати саме в період студентства. Нехай навіть не за спеціальністю, але це такий спосіб відокремитися від батьків і стати більш самостійним».

Юля, студентка 3-го курсу журналістики, працює з 2-го курсу: «Поєднувати доволі важко. Треба виставляти пріоритети. Зрозуміло, що зараз складні обставини, які вимагають мати хоч якісь кошти. Але моя щира порада: якщо маєте можливість навчатися і не працювати, прошу, скористайтеся нею. Освіта важлива, що не кажи, а вдруге на неї мало хто взагалі спроможний».

Анастасія, студентка 3-го курсу психології, працює з 3-го курсу: «Спочатку було важко, пізніше просто звикаєш до нового ритму життя і вмієш виділити час на все, що потрібно. Дім – навчання – робота – дім. На мою думку, першокурсникам однозначно варто цілком зосередитися на навчанні й тільки на навчанні, а от із другого курсу шукати якийсь підробіток і пробувати себе – це хороша ідея».

Оля, студентка 4-го курсу права, працює з 2-го курсу: «Зараз, коли я працюю вже трохи більш ніж два роки, мені здається, що це цілком нормальний темп життя. Але коли лише починала – хотілося кинути або те, або інше... Все залежить від самих людей і їхнього вміння керувати своїм часом. Серед моїх порад: попереджайте викладачів, що працюєте, навіть якщо не за спеціальністю, адже так вони знатимуть, чому ви пропустили якесь заняття. Звісно, це вас не виправдає і відпрацювати доведеться, але якщо ви попередили викладача – можна сподіватися на розуміння, а в нас, на щастя, викладачі дуже лояльні».

Таня, студентка 3-го курсу права, працює з 2-го курсу: «Поєднувати роботу і навчання це так уже й просто, але цілком можливо. Треба лише попередити всіх викладачів, що ви працюєте, і максимально розподілити свій час так, щоб виконувати завдання для університету вчасно і якісно. Так само важливо мати роботодавця, який розумітиме, що ви вчитеся. На мою думку, студентські роки мають бути насичені саме таким темпом, коли «крутишся» між навчанням, роботою і часом для себе, друзів, вечірок».