Науковці з ІСТР отримали право на поширення україномовного видання міжнародних стандартів екологічного відновлення

Кафедра екологічної безпеки та природоохоронної діяльності
Фрагмент обкладинки україномовного видання міжнародних екостандартів

Колектив авторів Інституту сталого розвитку імені В’ячеслава Чорновола Національного університету «Львівська політехніка» отримав право на тиражування та розповсюдження українською мовою другого видання «Міжнародні принципи та стандарти для практики екологічного відновлення». Це стаття з відкритим доступом за умовами ліцензії Creative Commons Attribution – некомерційної ліцензії, яка дозволяє її використання, поширення та відтворення на будь-яких носіях за умови, що оригінальний твір належним чином цитуватимуть та не використовуватимуть для комерційних цілей. Відтепер воно доступне на всій території України.

Текст для українського видання переклали Михайло Паславський, Марія Руда, адаптували для українського читача Тарас Бойко, Світлана Паславська, підготувала до друку Ольга Кузь за сприяння директора Інституту сталого розвитку імені В’ячеслава Чорновола Національного університету «Львівська політехніка» професора Олександра Мороза.

Стандарт узгоджує та доповнює Розширені стандарти практики природоохоронної діяльності (Conservation Measures Partnership 2013) і доповнює REDD + соціальні й екологічні стандарти (REDD + SES 2012) та інші стандарти і рекомендації щодо охорони довкілля.

Усі зауваження, отримані в ході консультацій, були враховані в процесі перегляду книги. Друга редакція Стандартів була затверджена Комітетом з питань науки та політики Товариства Екологічного відновлення (ТЕВ, англ. Society for Ecological Restoration, SER) та Радою директорів ТЕВ 18 червня 2019 року.

Майже два роки велось підготовлення документа й узгодження усіх формальностей щодо передавання прав на поширення і тиражування згаданого стандарту з Товариством Екологічного відновлення, зміст ідентичний, згідно з Gann GD, McDonald T, Walder B, Aronson J, Nelson CR, Jonson J, Hallett JG, Eisenberg C, Guariguata MR, Li J, Hua F, Echeverría C, Gonzales E, Shaw N, Decleer K, Dixon KW (2019).

Вперше вдалось налагодити таку співпрацю й долучитись до роботи експертів –представників 70 країн світу.

Обкладинка україномовного видання міжнародних екостандартів