Науковці Львівської політехніки взяли участь у підсумковій робочій зустріч на тему екотари з полімерів

Науково-дослідний центр «Демос» Львівської політехніки
Фото із зустрічі

Незважаючи на величезну кількість публікацій, резолюцій у світі щодо обмеження антропогенного впливу людини на природні екосистеми, до відчутного покращення екологічної ситуації у сфері виваженого використання пластику дуже далеко. У світі нині активно розробляють ідеї циркулярної економіки, пропагують принципи відновлювальних ресурсів, переробки вторинної сировини тощо. Розробляють і реалізують проєкти щодо звільнення суспільства від твердих відходів. У цьому руслі рухається й Україна. Але наразі робить тільки перші кроки до Європейської Зеленої Угоди. Багато ініціатив започатковуються знизу.

Прикладом є реалізація у Львові Проєкту регіонального розвитку на тему «Розвиток біоекономіки Західного регіону України: виробництво екотари з біодеградабельних полімерів» (у рамках секторальної підтримки ЄС, 2021–2023 рр.). Нагадаємо, команда учасників Проєкту об’єднує представників вишівської та академічної науки, відкрита до співпраці з бізнесом та органами влади. Свідченням високої професійності та особистої відповідальності членів команди є періодичні звіти про виконану камеральну роботу, про робочі зустрічі та пошук контактів з бізнес-середовищем, про новини в світі з цієї тематики.

Нещодавно, 24 грудня 2021 року, відбулася підсумкова робоча зустріч збірної команди виконавців – науковців Національного університету «Львівська політехніка», Львівського національного університету імені Івана Франка та зацікавлених сторін на тему «Екотара з полімерів: наукові дебати й прийняття проєктних рішень».

Робота засідання проходила онлайн і в офлайн-режимі. У ході зустрічі йшлося:

  1. Про результати реалізації Проєктних завдань у 2021 р. (Уляна Садова, Ольга Гринькевич, Роман Теслюк, Олег Сорочак, Леся Данилюк, Галина Пушак, Галина Скорик).
  2. Про організаційно-правові засади створення Центру інновацій «Екотара» (Роман Шандра, Світлана Сас).
  3. Про закупівлю рідинного хроматографа для аналітичних досліджень і контролю якості продукції, а також модернізацію лабораторії Львівського університету, де буде використовуватись нове обладнання (Львівського університету у структурі Центру (Назар Походило, Григорій Дмитрів).
  4. Про результати оцінки існуючих технологій з виробництва екотари з біодеградабельних полімерів та лабораторію у Львівській політехніці з їх впровадження (Володимир Скорохода, Володимир Левицький, Юрій Мельник, Роман Небесний, Андрій Масюк, Діана Катрук).
  5. Про результати дослідження ринку потенційних виробників біодеградабельних полімерів та споживачів екотари в Західному регіоні України (Олег Сорочак, Ольга Левицька, Світлана Квак, Ростислав Демкович).
  6. Про інформаційні канали комунікації учасників команди та стейкхолдерів з метою промоції Проєкту (Тарас Панчишин, Жанна Поплавська, Тетяна Степура, Ольга Корицька, Наталя Дідух).

Треба відзначити, що робота засідання пройшла в дуже хорошій творчій й продуктивній атмосфері. Спочатку очільниця Науково-дослідного центру соціальної й демографічної політики та управління «Демос» Львівської політехніки професор Уляна Садова окреслила загальні питання, пов’язані з реалізацією Проєкту, поінформувала присутніх про проведені зустрічі й їхні результати.

Далі професор Ольга Гринькевич розказала присутнім про те, хто в Західному регіоні України є виробниками пластику за трьома основними видами економічної діяльності (виробництво первинних форм, виробництво тари з полімерів, виробництво інших видів тари, зокрема виробництва посуду з полімерів).

Другим важливим напрямком тематики засідання були питання технічної підтримки реалізації Проєкту. Присутніх було поінформовано про закупівлю обладнання, що є підставою для створення двох лабораторій спільного користування учасників Проєкту. Докладну інформацію про наявні технології з виробництва екотари з біодеградабельних полімерів та створення лабораторії в Національному університеті «Львівська політехніка» з їхнього впровадження озвучили професор Володимир Скорохода, професор Володимир Левицький, старший викладач Юрій Мельник. Щодо організаційно-правової підтримки Проєкту, то з великим інтересом була сприйнята інформація доцента Романа Шандри (підготовлено спільно з проф. Назаром Походило та Світланою Сас) щодо стану готовності документації на створення Центру інновацій «Екотара».

На завершення робочої зустрічі представники Інституту хімії та хімічних технологій провели коротку екскурсію лабораторіями, в яких будуть провадити майбутні дослідження.

Докладніше – у доданому файлі.

Скріншот з онлайн-зустрічі Скріншот з онлайн-зустрічі Фото із зустрічі