Політехніки ділилися досвідом у Польщі: науковці ІНЕМ взяли участь Міжнародній конференції «Фінансові ринки»

Анастасія Степаняк (Мозгова), тижневик «Аудиторія»
групове фото

Науковці Інституту економіки і менеджменту взяли участь у XVIII Міжнародній конференції «Фінансові ринки: інституції та інструменти» в Університеті Марії Кюрі-Склодовської, що відбулася у місті Любліні (Польща).

Минулого року така конференція була в нашому університеті, оскільки Політехніка, зокрема кафедра обліку та аналізу й кафедра фінансів долучилися до організування заходу. Цьогоріч ІНЕМ-івці вирушили до Польщі, де також зібралися науковці з України, Австрії та Німеччини. Варто зазначити, що наша делегація була однією з найбільших.

За словами співголови конференції з українського боку, завідувача кафедри фінансів Ігоря Алєксєєва, на пленарному засіданні було чимало цікавих доповідей. Наприклад, представниця Народового банку польського, докторка Ілона Скибінська-Фабровська поділилася результатами свого дослідження щодо грошової політики Європейського центрального банку. Професор Гельмут Пернштайнер доповів про роль участі жінки у сімейних підприємствах у Пакистані. А також на основі свого дослідження зазначив, що за умови участі у бізнесі жінок відбувається зниження ризиків для таких компаній. Не менше цікавості викликала й доповідь політехніків – професора Ігоря Алєксєєва, доцентки кафедри ФІН Андріани Мазур та доцента кафедри ПМ Владислава Алєксєєва, присвячена порівняльному аналізу витрат студентів-іноземців, зокрема українських, упродовж їхнього навчання у закордонних вишах.

– Щодо секційних засідань, треба відзначити доволі високу зацікавленість всіх учасників в обговоренні різноманітних аспектів функціонування фінансового ринку. Адже саме там відображаються всі сторони економічного та соціального життя суспільства кожної країни, міждержавні фінансово-економічні відносини, – розповідає професор Алєксєєв.

Жваву дискусію викликала доповідь директора ІНЕМ Олега Кузьміна та професорки Наталії Станасюк на тему «Оцінка фінансової та інвестиційної складових промислового потенціалу». Професор Кузьмін наголосив на важливості більш активної співпраці Європейського союзу та України, обґрунтував вигідність розширення такої кооперації для обох сторін, зокрема й для Польщі.

Інші доповіді політехніків стосувалися інновацій на фінансовому ринку України, впливу державного боргу на економічне зростання держави, сучасних тенденцій та проблем обліку й аналізу фінансів тощо.

Окрім цього, делегація Політехніки відвідала кафедру бухгалтерського обліку Університету Марії Кюрі-Склодовської, де сторони обговорили перспективи дальшої співпраці.

– Підбиваючи підсумки участі у конференції, треба визнати корисність багатосторонніх зустрічей науковців, які працюють у вишах. Обмін методиками та результатами досліджень дозволяє планувати у перспективі спільні наукові роботи, зокрема за програмами Європейського Союзу. Окрім наукових результатів, учасники конференції поділилися досвідом організування навчального процесу, що є важливим для наближення українських університетів до європейських стандартів освітньої діяльності, – каже Ігор Алєксєєв.