Начальник служби пожежної безпеки Львівської політехніки Ярослав Комарницький про профілактику пожеж

Ірина Мартин, тижневик «Аудиторія»
Ярослав Комарницький

– Робота нашої служби – це насамперед профілактика пожежі і запобігання її виникнення. Тобто перевіряємо, чи на місцях є засоби пожежогасіння і те, в якому вони стані, проводимо їхнє технічне обслуговування, вчимо студентів та співробітників правил пожежної безпеки. З одинадцяти працівників служби семеро безпосередньо проектують, монтують і проводять технічне обслуговування систем протипожежної автоматики, а четверо проводять профілактику на об’єктах, – розпочинає свою розповідь керівник.

Про які профілактичні заходи йдеться?

– Стежимо, щоб безпосередньо на місцях праці, навчання чи проживання ніхто не вдавався до вчинків, які можуть стати причиною пожежі. Насамперед ідеться про куріння та використання електронагрівальних приладів – кип’ятильників, чайників, кавоварок, електрообігрівів, особливо кустарного виробництва, які не мають відповідних захистів.

А якщо в приміщенні холодно?

– Стан обігріву централізованого опалення контролюють працівники відділу охорони праці. В опалювальний сезон вони періодично перевіряють температуру в аудиторіях, лабораторіях, кабінетах. За певних умов, тобто якщо виявлено, що температура у приміщенні – нижча від норми, то допустимо користуватися лише масляними радіаторами.

Чому на кафедрі чи в робочому кабінеті не повинно бути чайника?

– Відповідно до правил пожежної безпеки, чайники та й, зрештою, інші засоби для підігріву чи зберігання продуктів – мікрохвильові печі, холодильники – можна встановлювати лише у стаціонарних кухнях. У навчальному закладі, який належить до об’єктів великого перебування людей, де багато паперів, документації, такі побутові предмети небезпечні, адже підвищують ризик загорання. Зрештою, є перелік приладів, які можуть бути в службовому кабінеті. І ні чайника, ні мікрохвилівки, ні холодильника в цьому переліку немає.

Пригадую, як зі своєю колегою з відділу охорони праці йшов читати лекцію студентам. Зайшли на кафедру. Нікого нема, а чайник кипить, тому що чомусь не спрацював терморегулятор, хоча до того проблем не було. Отож, якщо чайник не вимкнувся, то швидко почне перегріватися, адже він здебільшого виготовлений з пластика. А це – крок до загорання.

Чи конче наприкінці робочого дня треба вимикати з мережі всі прилади, комп’ютери?

– З погляду запобігання пожежі – так. Мене інколи запитують, чи достатньо при вимиканні комп’ютера натиснути на червону кнопку перехідника. Я наголошую, що ні – треба повністю вимкнути з мережі і знеструмити електронагрівальний прилад. Особливо за тим необхідно стежити перед вихідними, адже будь-яке замикання може спричинити загорання.

Яких основних правил протипожежної безпеки треба дотримуватися?

– У кожному кабінеті, лабораторії або в коридорі повинні бути найнеобхідніші засоби пожежогасіння. Найперше це порошкові вогнегасники. В усіх навчальних корпусах та гуртожитках змонтовані системи протипожежних водогонів, шафи, в яких повинні бути пожежні рукави з пожежними стволами. Але, на жаль, ми не змогли їх там встановити через ймовірність викрадання. Отож, усупереч вимогам, коменданти змушені були погодитися, щоб пожежні рукави з пожежними стволами розмістити коло сторожа, у відповідних шафах, ящиках. Як, зрештою, і вогнегасники. Також усюди на видноті повинні бути правила пожежної безпеки, інструкції, схеми евакуації. Треба стежити, щоб горища та підвали були очищені, а їхні дерев’яні конструкції – оброблені вогнетривким розчином. Усі шляхи евакуації повинні бути відкриті й освітлені. Також наголошую, що в одну розетку не можна водночас вмикати кілька приладів, адже перевантаження може спричинити замикання.

Чи в гуртожитках студенти дотримуються правил пожежної безпеки?

– Остання перевірка, яку ми здійснили у листопаді, виявила, що ні. Велика проблема – це куріння в кімнатах. Майже у кожній ми побачили великі скляні посудини з недопалками. У кожному гуртожитку є кухні, тому в кімнаті не повинно бути чайника, кавоварки електропечі чи електроплитки. Електромережа студмістечка достатньо навантажена комп’ютерами та ноутбуками.

Що робити, якщо плавиться розетка, загорівся якийсь прилад?

– Найперше треба висмикнути з мережі цей прилад. Другий крок – зателефонувати на номери 101 або 112 і до приїзду рятувальників скористатися вогнегасником, пожежним рукавом.

Що Вам за рік роботи у Політехніці вдалося змінити в роботі служби пожежної безпеки?

– У нас почало працювати більше фахівців. Тепер наш відділ тісно співпрацює з відділом охорони праці – проводимо спільні перевірки, профілактичні заходи, а також навчання працівників та студентів основних правил охорони праці і пожежної безпеки.