На засіданні Вченої ради підвели підсумки вступної кампанії та проаналізували готовність до нового навчального року

Борис Козловський, прес-служба Львівської політехніки
На Вченій раді

13 вересня відбулося чергове засідання Вченої ради Національного університету «Львівська політехніка». Його учасники розглянули низку важливих і актуальних питань в роботі Університету. Йшлося, зокрема, про виконання плану прийому студентів на навчання за освітньо-професійними програми підготовки молодших спеціалістів, бакалаврів, спеціалістів, магістрів та докторів філософії. Доповідали відповідальний секретар Приймальної комісії Університету Роман Шуляр і завідувачка відділу докторантури та аспірантури Олена Мукан.

Коментуючи ці звіти, ректор Львівської політехніки професор Юрій Бобало відзначив, що вступна кампанія була загалом успішною. За кількістю заяв абітурієнтів Університет посів третє місце в Україні. Йому було надано найбільше додаткових державних місць. За винятком двох спеціальностей усі набрали студентів на комерційну форму навчання.

Разом з тим ректор звернув увагу на те, що майже 300 абітурієнтів, які вказали пріоритетні спеціальності у Львівській політехніці й мали гарантовані місця державного замовлення, не скористалися цим правом і, очевидно, пішли на навчання на комерційну форму до інших ВНЗ. Директори навчально-наукових інститутів, завідувачі кафедр повинні глибоко проаналізувати цю ситуацію і в майбутньому предметніше працювати з кожним вступником.

Ректор Юрій Бобало вважає, що до аспірантури повинні вступати кращі з кращих, які після захисту кандидатських дисертацій можуть отримати місце праці в Університеті. Але половина тих, хто вступив до аспірантури, склали іспит з іноземної мови на трійку.

У прийнятій ухвалі з цього питання зазначено, що Вчені ради інститутів та коледжів повинні подати до 30 жовтня свої пропозиції щодо формування державного замовлення на підготовку фахівців у 2017 році. Поставлено завдання підвищити ефективність роботи з професійної орієнтації учнівської молоді. Комісії Вченої ради з питань інформатизації спільно з Приймальною комісією та Центром інформаційного забезпечення мають розробити пропозиції щодо вдосконалення інформаційної системи «Абітурієнт» з метою недопущення помилок під час опрацювання документів вступників та створення відповідних умов для одночасного оперативного приймання заяв від значної кількості вступників. Поставлено також завдання продовжити роботу щодо поліпшення якості тестових завдань із фахових випробувань та екзаменаційних білетів для вступу. Вже зараз необхідно розпочати роботу над проектом Правил прийому до Університету у 2017 році

Далі члени Вченої ради Львівської політехніки розглянули питання «Про готовність матеріально-технічної бази Університету до нового навчального року». Доповідав проректор з навчально-виробничої роботи Володимир Крайовський. Перед засіданням на сайті Львівської політехніки було розміщено його інтерв’ю, в якому він докладно розповів про виконання найважливіших ремонтно-будівельних робіт. Особливу увагу звернуто на енергоефективність і енергоощадність з огляду на постійне зростання тарифів на енергоносії та воду.

В обговоренні цього питання взяли участь лише двоє осіб. Директор Інституту права і психології професор Володимир Ортинський говорив про надто довгий шлях від подання заявки на той чи інший вид робіт до початку їхнього виконання. Він торкнувся також питання кваліфікації працівників ремонтно-будівельних бригад, якості робіт, котру можна забезпечити через підвищення оплати їхньої праці.

Заступник голови профкому працівників Університету Іван Паралюх позитивно оцінив роботу господарських служб, зокрема щодо виконання Колективного договору. Разом з тим звернув увагу на відсутність належної кількості туалетів у четвертому корпусі, найбільш населеному студентами і працівниками.

Коментуючи цей звіт, ректор Юрій Бобало наголосив, що левову частку ремонтно-будівельних робіт Університет виконує власними силами. На жаль, їх стримують сумнозвісні тендери, впродовж тривалого часу не вдається вчасно закупити належну кількість будівельних матеріалів. Так, обсяг роботи вартістю понад 200 тисяч гривень вимагає проведення тендерів. Особливий акцент ректор зробив на корпусах ХІХ і ХХ, що на вулиці Князя Романа. Зміцнення фундаментів дає змогу розпочати ремонтні роботи всередині цих корпусів. Говорив він і про виховання почуття господаря у нашому спільному домі, коли йдеться про усунення дрібних неполадок у корпусах, економію енергоносіїв і води тощо. Ректор і члени Вченої ради відзначили особистий внесок проректора Володимира Крайовського у забезпеченні нормальної життєдіяльності Університету, його оперативність і відданість роботі.

Вчена рада своєю ухвалою засвідчила, що матеріально-технічна база Університету до нового навчального року готова. Особисто проректору Володимиру Крайовському доручено сформувати план ремонтно-відновлювальних робіт на об’єктах у 2017 році з пріоритетним врахуванням заходів із енергозаощадження і програми розвитку Університету на 2011–2020 роки. Проректорам Дмитру Федасюку і Володимиру Крайовському доручено доопрацювати і запровадити систему автоматизованого обліку аудиторно-лабораторного фонду, наукових та допоміжних приміщень Університету.

Після засідання Вченої ради директор Інституту хімії та хімічних технологій професор Володимир Скорохода запросив відвідати внутрішній дворик ІХ корпусу і показав, у якому стані перебуває ця історична споруда. Йдеться про водовідведення і гідроізоляцію фундаменту та стін. Завдяки Володимиру Крайовському ці складні роботи господарські служби нарешті розпочали. Сподіваємося, що невдовзі вони будуть завершені.

На Вченій раді На Вченій раді На Вченій раді На Вченій раді На Вченій раді На Вченій раді На Вченій раді На Вченій раді На Вченій раді На Вченій раді На Вченій раді