На програмі «Інтернет речей» у Львівській політехніці відбувся другий випуск бакалаврів

Львівський ІТ Кластер
Фото зі святкування випуску

Програма «Інтернет речей» (Internet of things) на спеціальності «Комп’ютерні науки» у Національному університеті «Львівська політехніка» була створена Львівським ІТ Кластером ще у 2016 році. Вона стала першою з 17 програм, які були розроблені у колаборації викладачів та спеціалістів ІТ-індустрії. Зараз до програми ІоТ залучено більш ніж півсотні ІТ-фахівців. У 2021 році вже другий випуск програми отримав дипломи бакалавра. Святкування нового випуску відбулося в компанії Intellias, представники якої значно доклалися до підготовки та реалізації освітньої програми ІоT.

Програма ІоТ є результатом ефективної співпраці багатьох провідних ІТ-компаній Львова. Серед них – Intellias, SoftServe, PLVision, Perfectial, Infineon Technologies та інші компанії ІТ Кластеру.

Інноваційна програма «Інтернет речей» у Львівській політехніці поєднала в собі нові предмети і сучасну технічну базу для ефективного навчання. Студенти користуються широкими можливостями у розробці та програмуванні ІоТ-пристроїв на базі лабораторії «Інтернет речей» та лабораторії «Проєктування і конструювання Інтернету речей», що були створені завдяки підтримці львівських ІТ-компаній.

Представники IT-компаній висловили свої сподівання на нове покоління українських IT-фахівців.

– Ця освітня програма – приклад дуальної освіти, коли компанії беруть участь в освітньому процесі рівно так само, як студенти. За час існування програми дипломи бакалавра отримали більше ста студентів. Програма ґрунтується на реальних кейсах та складається з чотирьох компонентів: фундаментальні науки, технологічні науки в плані роботи з пристроями, програмування та галузеві дисципліни, – поділився думками Роман Павлюк, Head of Technology Office в Intellias, викладач програми IoT.

Крім цього, щоб наблизити навчальний процес до реальних проєктів, значну увагу приділено командній роботі й заняттям з менторами, які мають значний професійний досвід в ІТ-індустрії.

Ще однією перевагою програми ІоТ є широкі можливості для здобуття першого професійного досвіду. Успішні студенти брали участь у хакатонах та конференціях, проходили стажування в найбільших ІТ-компаніях Львова, щоб за 4 роки здобути повний набір знань та навичок, необхідних для побудови успішної кар’єри.

– З ініціативи Зеновія Вереса ми об’єднались у групу волонтерів, хоча всі ми різні люди, але тим не менш змогли разом створити досить успішну освітню програму й маємо сьогодні вже другий випуск. Тому я бажаю нашим випускникам теж підтримувати одне одного, це і є ключ до успіху, – зазначив Ярослав Клочник, Sub Cluster Lead of Integration Platforms у SoftServe, викладач програми IoT.

– На одній з конференцій IT Arena, під час інавгурації наших студентів, СЕО Lifecell сказав: «Дивлячись на сцену, ви бачите теперішнє і минуле. Я ж у кращій ситуації, адже я дивлюсь у зал і бачу майбутнє». Мені надзвичайно приємно бачити спільноту однодумців, які сьогодні стають творцями нового теперішнього. Щиро сподіваюсь, що їхній вогонь в очах буде палати і надалі, ідеї будуть впроваджуватись і вони будуть прикладом для нових студентів, – розповів Зеновій Верес, Solution Architect у SoftServe, викладач програми ІоТ.

Цьогорічна вступна кампанія ще раз засвідчила зростаючу популярність програми ІоТ – всього було отримано майже 800 заяв абітурієнтів, прохідний бал для навчання на бюджеті становить 193,4. Всього на програмі цього року 65 бюджетних місць, більшість з яких станом на 2 серпня вже зайняті.

– Львівський ІТ Кластер вже упродовж 5 років працює над розвитком освіти у Львові, і саме програма «Інтернет речей» у Львівській політехніці була першою, що дала поштовх до якісних змін в освіті. Успішне працевлаштування наших студентів та позитивні відгуки про практичне навчання свідчать, що зміни в освіті можливі, й лише завдяки синергії бізнесу та освіти можна досягти високого потенціалу в майбутньому, – наголосила Христина Горбась, керівник освітнього напрямку ІТ Кластеру.

Фото зі святкування випуску Фото зі святкування випуску Фото зі святкування випуску Фото зі святкування випуску