Міжнародні відносини чи міжнародна інформація: на «міжнародній» спеціальності навчаються в ІГСН та ІМФН

Ірина Мартин, тижневик «Аудиторія»
прапори країн світу

Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії. Цю спеціальність можна опанувати у 91-му ЗВО України. Нещодавно відкрила для себе, що у Львівській політехніці на ній навчаються у двох інститутах – ІГСН та ІМФН. Тож виникло зацікавлення дізнатися, чим відрізняється підготовка.

Донедавна в ІГСН готували студентів за спеціальністю «міжнародні відносини», а в ІМФН – «міжнародна інформація». А два роки тому, відповідно до Закону «Про вищу освіту», міжнародні відносини, міжнародну інформацію та країнознавство уніфікували в одну спеціальність – міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії. Однак залишилися спеціалізації (навчальні програми), одна з яких дає гуманітарне спрямування, друга – математичне. Отож, вступникові слід зосереджуватися не на спеціальності, а на освітній програмі. Про ці та інші особливості підготовки розповідають завідувачі кафедр, де навчаються міжнародники.

Василь Гулай, завідувач кафедри міжнародної інформації ІМФН:

– Перші два роки на бакалавраті наші студенти здобувають загальні компетенції соціально-гуманітарного спрямування, а з третього курсу – дисципліни спеціалізації чи вибіркові, у межах своїх індивідуальних планів. Основний акцент зосереджуємо на використанні інформаційно-комунікативних технологій, опрацюванні і представленні інформації про зовнішню політику в її різноманітних проявах: соціальному, економічному, культурному, правничому.

Для забезпечення комплексної синтезованої підготовки поєднуємо викладання дисциплін із різних спеціальностей: політичних, економічних, юридичних, історичних, педагогічних, соціальних комунікацій. Це дозволяє оптимально опанувати різні складові програми. Наші студенти поглиблено вивчають іноземну мову, тому часто продовжують навчання в Польщі та Німеччині. Випускник використовує технології як інструмент для збору, опрацювання та представлення відповідної інформації. Однак лише засвоївши теорію міжнародних відносин, конфліктологію, соціальні комунікації, міжнародне право, він зможе ефективно керувати цим інструментом.

Акцентуємо на прикладному аналізі міжнародних відносин, соціальних комунікацій, регіонів. Викладаємо основи програмування, дисципліни інформаційно-комунікативного профілю. Тому 25–30% наших випускників реалізовуються в ІТ-компаніях, починаючи свою кар’єру з тестувальника програмного забезпечення.

Другий важливий аспект – це підготовка до праці в органах влади і місцевого самоврядування, прес-службах, центрах зв’язків із громадськістю, де працюють наші випускники.

І третій – туристична діяльність. Скажімо, маємо випускницю, яка заснувала свою турфірму.

Отож, у нас доволі привабливо навчатися, бо з гуманітарними й технічними знаннями можна багато де працювати. У магістратурі є нагода розвинути те, до чого на бакалавраті студент виявив найбільше зацікавлення. Вважаю, що ми даємо більш прикладне спрямування спеціальності.

Галина Луцишин, завідувач кафедри політології та міжнародних відносин:

– Наші студенти вивчають політологію, країнознавство, основи наукових досліджень, а також дисципліни професійної підготовки: теорію міжнародних відносин, зовнішню політику України, дипломатичну та консульську службу, дипломатичний протокол та етикет, міжнародні організації тощо. Освітня програма спрямована на всебічне вивчення міжнародних відносин як академічної дисципліни і політичної практики. Значну увагу зосереджуємо на вивченні іноземної мови. Тому зростає кількість студентів, які іноземною захищають свої кваліфікаційні роботи. Щороку вони беруть участь у програмах міжнародної мобільності в університетах Польщі та Німеччини, а викладачі там стажуються.

До співпраці залучаємо лекторів із закордонних університетів, представників посольств, консульств, міжнародних організацій, політологічних центрів. При кафедрі діє науково-аналітичний центр політичних досліджень «Вектор», де студенти беруть участь у конференціях, круглих столах, зустрічах. Практику проходять в Облдержадміністрації, комітеті з питань Євроінтеграції ВРУ, консульствах різних країн, міжнародних фондах.

Загалом студенти проявляють активність у додаткових програмах, які ми їм пропонуємо, охоче відвідують лекції закордонних професорів. Ми випускаємо фахівців-аналітиків з доброю гуманітарною основою, які вміють мислити, аналізувати, прогнозувати.

Наші випускники стають фахівцями з міжнародних відносин у відомствах міжнародної співпраці, державних органах влади, консульствах, представництвах міжнародних організацій, компаніях з іноземним капіталом. Можуть обіймати посади аташе, віце-консула, дипломатичного агента, референта, а також перекладача. Щоб зрозуміти, куди подати документи на спеціальність «міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії» – до ІМФН чи до ІГСН – вступникові треба звернути увагу як на спеціалізацію, так і на назву інституту.