Крок до зближення архітектурних шкіл: на кафедрі містобудування відкрили виставку Eternity and Moment

Ірина Мартин, тижневик «Аудиторія»
на виставці Eternity and Moment

На кафедрі містобудування Інституту архітектури відкрили виставку Eternity and Moment («Вічність і Мить: 100 років польської архітектури») за участю генерального консула Польщі у Львові Рафала Вольскі, а також професорів архітектури Краківської політехніки – Казимира Бутольського та Богуслава Подхалянського. У заході взяв участь проректор Олег Матвійків, а також очільниця Центру міжнародної освіти Наталя Гоц. Виставку оглянув ректор університету Юрій Бобало.

На виставковому стенді зображено роботи найкращих польських архітекторів періоду 1918–1939 років, коли вони вдало зреалізовували свої амбітні плани – проектували будівлі модерністичної архітектури, де переважала урбаністика. Це будівлі Варшави (Міністерство МЗС Польщі та Нацбанку), Вісли (резиденція президента Речі Посполитої), Ґдині (урбаністична концепція), Стальової Волі (архітектура й урбаністика), Кракова (Ягеллонська бібліотека) та інші. Серед них – і споруди Львова.

Ця виставка побувала в багатьох країнах світу, а тепер примандрувала до Львівської політехніки, де діє сильна архітектурна школа. Польські професори – Казимир Бутольський і Богуслав Подхалянський – після відкриття виставки прочитали нашим студентам лекції: «Вплив львівської архітектурної школи на архітектуру Бейрута, Ґдині, Катовіц, Вроцлава та Закопаного на прикладі творів Збігнева Купця та Кароля Шайєра» і «Нова Гута: модернізм чи соцреалізм».

Рафал Вольскі зауважив, що тематика виставки йому доволі близька, адже його батько був архітектором, випускником Варшавської політехніки. Такі заходи – це ще один крок співпраці архітекторів Львівської політехніки з архітектурними школами Польщі.

на виставці Eternity and Moment на виставці Eternity and Moment