Про захист персональних даних мають знати всі: на кафедрі АСУ реалізуватимуть проєкт програми Еразмус+

Ірина Мартин, тижневик «Аудиторія»
 Анастасія Дорошенко, Квітослава Обельовська, Ольга Федевич

Серед чотирьох переможців програми Еразмус+ напряму Жана Моне Модуль – проєкт кафедри автоматизованих систем управління – «Захист персональних даних у Європейському Союзі». Його впродовж найближчих трьох років утілюватимуть доцентки Анастасія Дорошенко та Квітослава Обельовська, а також асистентка Ольга Федевич. Про суть проєкту, який, до слова, виграв із першого разу, і те, як саме його впроваджуватимуть, розповідає його координаторка Анастасія Дорошенко.

Що стало причиною створення саме такого проєкту? Річ у тім, що півтора року тому, а саме 25 травня 2018-го, у Євросоюзі набув чинності стандарт GDPR – Загальний регламент захис-ту персональних даних. Він полягає у тому, що всі компанії та організації, що мають доступ до персональних даних будь-якого користувача, несуть певну відповідальність за їхнє розповсюдження. У цьому стандарті прописано всі засади цієї відповідальності. За недотримання правил є певні санкції. Це може бути штраф у розмірі 20 млн євро або 4% річного оберту.

Особливість у тому, що дія цього регламенту поширюється не лише на європейські країни, а й будь-яку організацію, що працює з даними європейських користувачів. Багато наших студентів розробляють різні додатки, зокрема в аутсорсингових компаніях пишуть певні програми й опрацьовують дані, тому кожен, хто зробив якийсь додаток, підлягає під дію цього стандарту, попри те, що часто, на жаль, про такі нові стандарти ще й не знає. Незважаючи на це, його можуть оштрафувати.

У стандарті GDPR суворо прописано, як використовувати персональні дані. Тому ми вирішили впровадити дві нові навчальні дисципліни, які викладатимуть для бакалаврів і магістрів.

Бакалаври слухатимуть лекції «Стандарти захисту персональних даних в ЄС: імплементація в Україні». Їх почнуть читати у другому семестрі цього навчального року. Ці лекції розрахували на три семестри.

Магістрам викладатимемо «Захист персональних даних в задачах Big Data (обробки великих даних)». Ця дисципліна розрахована на семестр 2021 року.

Але не обмежуватимемось лише тими дисциплінами. Також організовуватимемо багато різних подій, присвячених цій тематиці, зокрема щорічний День захисту персональних даних. Це буде велика подія у головному корпусі. Прибудуть ІТ-фахівці з різних фірм, запросимо іноземних гостей.

Також зробимо Літню школу у Славську. Протягом тижня студенти на цікавих прикладах розглядатимуть особливості захисту персональних даних і вчитимуться практично втілювати набуті знання.

До співпраці залучатимемо практиків, обізнаних в ІТ-праві. На багатьох фірмах є такі фахівці. Вони ділитимуться зі студентами не лише знаннями, а й – що важливо! – практичним досвідом.

Ми відкриті для всіх і готові читати ці дисципліни студентам. Тож запрошуємо зголошуватися тих, хто навчається на різних спеціальностях у різних інститутах. Охоче читатимемо і зацікавленим співробітникам. Треба таку важливу інформацію поширювати серед причетних до створення продукту, що потребує захисту.

Для вчителів середніх шкіл організуємо воркшоп. Їм також важливо дізнаватися більше про захист персональних даних і поширювати ці знання учням.

Що допомогло з першого разу виграти проєкт? Очевидно, зважили на те, що тема цікава, актуальна, на часі.

Дві монографії українською й англійською мовами. Ними завершимо втілення програми.

 Анастасія Дорошенко, Квітослава Обельовська, Ольга Федевич