Міжнародні освітні й наукові проекти: на кафедрі АСУ продовжують розвивати міжнародну співпрацю

Катерина Гречин, тижневик «Аудиторія»
Науковці кафедри АСУ

Кафедра автоматизованих систем управління (АСУ) ІКНІ за понад 40 років свого існування завжди приділяла велику увагу міжнародній співпраці, зокрема підготовці інженерів і магістрів для Куби, країн Європи, Азії та Африки.

Науковці співпрацювали із університетом Торонто (Канада), університетами прикладних наук Цвіккау та Нюрнберга (Німеччина), університетом Твенте (Нідерланди), Вроцлавською політехнікою та Жешувським університетом (Польща). Найбільш плідні освітні й наукові зв’язки склалися з Технічним університетом Відня, Кінгстонським університетом (Лондон), Сілезьким технічним університетом й Інститутом теоретичної і прикладної математики Польської академії наук.

У рамках програми «Еразмус+» наразі відбувається лише обмін викладачами з Кінгстонського університету і Львівської політехніки: вони діляться результатами наукових досліджень, читають лекції, організовують заняття. Так, у березні, за програмою «Еразмус+КА1» доцентки Квітослава Обельовська та Зореслава Шпак відвідали Лондон. Політехніки ж нещодавно приймали в себе професора Кінгстонського університету Джамшида Дехмешкі. Він мав серію цікавих лекцій з програмування й воркшопи для студентів другого ‒ четвертого курсів, виступив на науковому семінарі з доповіддю про інформаційні технології в медицині й узяв участь у пленарному засіданні міжнародної конференції, яку організував Інститут права та психології.

– Завдяки програмам кшталту «Еразмус+» налагоджуємо міжнародні зв’язки у науковій галузі чи за профілем кафедр, – говорить доцентка Анастасія Дорошенко. – У травні знову очікуємо приїзд доктора Беріл Джонс з Кінгстонського університету. На жаль, наша співпраця з цим університетом завершується, але сподіваємося на її продовження. Разом із їхніми науковцями пишемо статті (коли інтереси збігаються), організовуємо конференції. Іноді британці є головними спікерами на наших конференціях, і навіть не в межах програми. Працюємо над тим, щоб залучити до програми й наших студентів.

Кафедра АСУ є співвиконавцем двох великих міжнародних освітніх проектів «Еразмус+КА2», в яких бере участь багато іноземних й українських університетів. Нині 10 магістрів-політехніків вчаться за їхньою навчальною програмою. Цьогоріч у жовтні програма добігає кінця, тож нещодавно на кафедрі відбулася зустріч з іноземною робочою групою за проектом MASTIS. Її представники обговорили з аспірантами Політехніки результати навчання, послухали зауваження, пропозиції щодо поліпшення програми.

Другий проект – Dochub. У його межах розробляють програми для очного і дистанційного навчання аспірантів Львівської політехніки, Могилянки і Харківського університету. Обладнання вже закупили, є й технічні можливості. Проект, тобто його фінансування, теж наближається до кінця, хоча на кафедрі сподіваються, що він триватиме й далі, можливо, за українські кошти.

Науковці кафедри АСУ спільно з колегами Технічного університету Відня виграли ґрант на українсько-австрійський науково-дослідний проект «Моделювання трафіку та телекомунікаційних мереж». Подають заявки на участь в інших, дотичних до нових мобільностей програми «Еразмус+». Сподіваються виграти модуль програми «Жан Моне».

– Міжнародні освітні й наукові проекти уможливлюють знайомство з новими розробками, закордонними технологіями, методами навчання, читанням лекцій, практичних занять, навчанням в інтерактивній формі, підходами до досліджень, – розповідає доцентка Іванна Дронюк. – Після таких контактів почуваємося впевненіше, адже не виглядаємо гірше від закордонних колег. Обов’язково використовуємо щось із побаченого на своїх лекціях.

Квітослава Обельовська відзначила подібність навчальних програм з комп’ютерних мереж Кінгстонського університету та кафедри АСУ Львівської політехніки, що може бути доброю основою для організування мобільності студентів:

– Мене вразило оснащення робочого місця викладача в аудиторіях Кінгстонського університету. Викладачі можуть проектувати на екран студентські роботи, одразу вносити правки, доповнення, пояснити, як цю роботу краще виконати. Студенти можуть отримати інтерактивну відповідь на свої анонімні запитання телефоном. До слова, університет відкрито 24 години на добу. У вестибюлях є велика кількість вільних комп’ютерів, за якими й у вечірній час, й у вихідні працюють студенти.

У день, коли я завітала на кафедру, в гостях якраз перебував професор Віденського технічного університету Вінфрід Аузінґер.

– Мені дуже важливо співпрацювати з Україною, особливо із Львівщиною, що дуже споріднена історично з Австрією, – відзначив професор. – Уже понад 10 років приїжджаю на кафедру АСУ, спільно з колегами обговорюємо нові випуски публікацій, плануємо дальші кроки в організуванні наукових досліджень. Крім цього, маю тут багато друзів і приватних контактів. Це теж одна із причин, чому готовий і далі контактувати з львів’янами.