На базі Університету відбулась Міжнародна літня школа «Технологічні та економічні аспекти стратегії адаптації до змін клімату»

Кафедра екології та збалансованого природокористування
Фото з Літньої школи

13–27 серпня 2023 року на базі кафедри екології та збалансованого природокористування Інституту сталого розвитку імені В’ячеслава Чорновола Національного університету «Львівська політехніка» в гібридному форматі відбулась Міжнародна літня школа «Технологічні та економічні аспекти стратегії адаптації до змін клімату / Technological and Economical Aspects of Climate Change Adaptation Strategy» за проєктом Erasmus+ CLIMAN «Синергія освітніх, наукових, управлінських та промислових компонентів для управління кліматом та запобігання зміні клімату» (код проєкту – 619119-EPP-1-2020-1-NL-EPPKA2-CBHE-JP).

Метою заходу було надання студентам можливості поглибити свої знання економічних і технологічних важелів впливу у сфері адаптації до змін клімату через переймання досвіду від країн-партнерів, зокрема Нідерландів, Італії, Німеччини, Латвії, Литви та Грузії.

Під час проведення літньої школи студенти прослухали лекції, які прочитали викладачі університетів України та країн-партнерів, взяли участь у цікавих практичних заняттях і підготували групові проєкти на задані теми.

Участь у роботі школи взяли студенти Національного університету «Львівська політехніка», Університету «КРОК», Харківського національного автодорожнього університету (очно) та Західноукраїнського національного університету (онлайн).

Складений графік роботи сприяв гарному засвоєнню матеріалу, а практичні заняття дали змогу студентам попрацювати в групах та змоделювати певні сценарії впливу різних факторів на зміну клімату, шляхи адаптації до зміни клімату та можливі наслідки як для здоров’я людей, так і на всі сфери життя.

У рамках лекційного матеріалу студенти мали змогу прослухати такі лекції:

  1. Історія Національного університету «Львівська політехніка» та кафедри екології та збалансованого природокористування. Вступна лекція до літньої школи. Лектор – доцентка кафедри ЕЗП Львівської політехніки Олена Попович.
  2. Відкриті пожежі в Україні та їхній вплив на здоров’я і довкілля. Лектор – професор Київського національного університету імені Тараса Шевченка Валерій Михайленко.
  3. Problems of solid waste management in Ukraine. Лектор – завідувач кафедри екології та збалансованого природокористування Мирослав Мальований.
  4. Hydrogen and its role in a future renewable energy economy». Лектор – Prof. University of Applied Sciences (Germany) Asnakech Laß-Seyoum.
  5. Екологічний аудит та управління кліматом: ключові навички та компетенції. Лектор – завідувачка кафедри екології Харківського національного автомобільно-дорожнього університету Наталія Внукова.
  6. Stormwater modelling in urban areas: effects of urbanization and global climate change. Лектор – доцент кафедри гідротехніки та водної інженерії Львівської політехніки Володимир Жук.
  7. Effects of Climate Change in Tourism. Лектор – доцент Західноукраїнського національного університету Уляна Ткач.
  8. ЕCO: Step by Step. Part 1. Лектори – викладачі Університету «КРОК» Владислава Поливач та Каріна Цирин.
  9. Sustainable miytrewqnd-set in business – «cornerstone» for climate change adaptation strategy. Лектор – Turiba University (Latvia) lecturer Mg.sc.env Kristīne Neimane.
  10. Greenwashing. Лектор – доцент кафедри маркетингу та поведінкової економіки Університету «КРОК» Олена Наумова.
  11. Nature based solutions in urban environments. Лектор – Mykolas Romeris University (Lithuania) researcher Migel Angelo Raposo Inacio.
  12. ЕCO: Step by Step. Part 2. Лектор – викладач Університету «КРОК» Владислава Поливач.

Окрім відвідування лекційних занять, студенти мали змогу попрацювати у групах на цікавих та пізнавальних практичних заняттях, де реалізовували свої ідеї щодо стратегій адаптації до зміни клімату та можливості сталого розвитку економіки.

Під час роботи літної школи викладачі мали змогу поділитися своїм досвідом у розгляді питань щодо зміни клімату та шляхів адаптації, взяти участь в історично-пізнавальній мандрівці екологічними стежками Золочівщини та видатними замками Львівщини.

Під час літньої школи студенти розробили та успішно презентували проєкти на такі теми:

  • Вплив клімату на водні ресурси України;
  • Вплив воєнних дій на клімат;
  • Клімат і здоров’я;
  • Вплив клімату на сільське господарство;
  • Кліматичний менеджмент та громадські організації.

За результатами своєї роботи учасники були нагороджені цінними призами і сертифікатами.

Фото з Літньої школи Фото з Літньої школи Фото з Літньої школи Фото з Літньої школи Фото з Літньої школи Фото з Літньої школи Фото з Літньої школи Фото з Літньої школи Фото з Літньої школи Фото з Літньої школи Фото з Літньої школи Фото з Літньої школи Фото з Літньої школи Фото з Літньої школи Фото з Літньої школи Фото з Літньої школи Фото з Літньої школи Фото з Літньої школи Фото з Літньої школи Фото з Літньої школи Фото з Літньої школи Фото з Літньої школи Фото з Літньої школи Фото з Літньої школи Фото з Літньої школи Фото з Літньої школи Фото з Літньої школи Фото з Літньої школи Фото з Літньої школи Фото з Літньої школи Фото з Літньої школи Фото з Літньої школи Фото з Літньої школи Фото з Літньої школи Фото з Літньої школи Фото з Літньої школи Фото з Літньої школи Фото з Літньої школи Фото з Літньої школи Фото з Літньої школи Фото з Літньої школи