Морські турботи Національного університету «Львівська політехніка»

Віктор Ткаченко, директор НДКІ «ЕЛВІТ»
чоловіки на причалі

Минуле України, її сьогодення та її майбутнє тісно пов’язані з морем. Головним завданням реформи Військово-морських сил Збройних сил України є відновлення військово-морських спроможностей України для надійного захисту Батьківщини.

У складі ВМС ЗС України до 2014 року на озброєнні перебували 5 корветів, 1 фрегат, 3 тральщики, 2 десантні кораблі, 1 підводний човен, 49 допоміжних кораблів і 35 літаків. Внаслідок окупації АР Крим наш флот втратив 51 корабель, під українським прапором залишилися тільки 10 кораблів та допоміжних суден, також флагман фрегат «Гетьман Сагайдачний». Пізніше, після переговорів, Росія повернула Україні ще 35 кораблів. Із військовослужбовців українських ВМС тільки третина залишилася служити Україні. Наша держава також втратила основні військово-морські бази та розвинену інфраструктуру для базування флоту.

У складі цієї інфраструктури був і науково-дослідний центр Збройних Сил України «Державний Океанаріум», який перебував на мисі Фіолент, мав кваліфіковані кадри і велику експериментальну базу. Згодом командуванням Збройних сил України цей центр передислокували з бухти Козачої у Севастополі до Одеського гарнізону. До нового місця дислокації частини, в Одесу, з основного складу центру прибули тільки дев’ять військовослужбовців, які залишилися вірними присязі військовослужбовців ЗС України. На жаль, втрата АР Крим призвела до зменшення, до мінімального критичного науково-дослідного та інфраструктурного потенціалу України в інтересах військово-морських сил ЗС України та у сфері морських досліджень України. До того ж площа контрольованої морської зони у Чорному та Азовському морях зменшилась у 3,07 рази, довжина берегової лінії – у 1,7 рази.

Більшість спеціалістів та науковців військово-морського та морського профілів, унікальні бази багаторічних досліджень Світового океану, Чорного та Азовського морів, об’єкти інфраструктури (також і прилади, полігони, тощо) та основних у низці морських досліджень українських наукових установ і закладів вищої освіти, з кадрами, з відповідною науково-дослідною та науково-навчальною інфраструктурою залишилися у Криму.

З часом науково-дослідний центр Збройних Сил України «Державний Океанаріум» в Одесі все-таки відновив свою діяльність, поповнився кваліфікованими кадрами, почав здійснювати ефективний воєнно-науковий та науково-технічний супровід НДР та ДКР в інтересах Збройних Сил України. У серпні 2015 року до актуальної проблематики вітчизняного військового флоту долучилася і Львівська політехніка. З військовою частиною А1113 (а це і є НДЦ ЗС України «Державний Океанаріум») уклали угоду про наукове та науково-технічне співробітництво з розроблення та виготовлення технічних засобів для вимірювання та контролю фізичних полів кораблів із метою їх скритності та захисту від ураження мінним та високоточним озброєнням, а також у галузі створення нових засобів радіоелектронного озброєння.

Серед багатьох проблем, із якими зараз стикаються Збройні Сили України при відбудові військово-морських спроможностей нашої держави, є створення і подальший розвиток системи вимірювання і захисту кораблів (суден) за їх фізичними полями, забезпечення цієї системи кваліфікованими фахівцями. Враховуючи напрацювання та досвід минулих років НДКІ «ЕЛВІТ» по апаратурі контролю фізичних полів кораблів, саме у цьому напрямі розпочалось співробітництво Львівської політехніки з в/ч А1113 у рамках укладеної у 2015 році угоди.

Внаслідок цього співробітництва у 2017–2018 роках НДКІ «ЕЛВІТ» спільно з кафедрою РЕПС ІТРЕ за бюджетні кошти Міністерства освіти та науки України була виконана прикладна науково-дослідна робота «Розроблення засад портативних засобів вимірювання магнітних та електричних полів кораблів і засад оптико-радіолокаційного моніторингу надводної обстановки у місцях базування кораблів ВМС» (ДБ/ВМС). Методичний та консультаційний супровід при виконанні цієї НДР у Львівській політехніці був здійснений спеціалістами НДЦ ЗС України «Державний Океанаріум» Б. Л. Якутовичем та О. В. Кобзарем. Наприкінці цієї роботи у жовтні 2018 року в акваторії Одеської затоки на флагманському кораблі «Гетьман Сагайдачний» були успішно здійснені попередні натурні випробування експериментального зразка портативного приладу «Вектор-3» для вимірювання магнітного поля корабля, який був розроблений і виготовлений у НДКІ «ЕЛВІТ» у межах бюджетної теми ДБ/ВМС. Випробування підтвердили основні технічні параметри трикомпонентного магнітометра «Вектор-3» та його придатність для вимірювання та контролю магнітного поля військових кораблів.

Після завершення випробувань командування ВМС ЗС України поставило питання про передачу зразка приладу «Вектор-3» флоту у тимчасове користування з метою подальшої перевірки працездатності приладу за призначенням та його надійності у реальних умовах експлуатації. По закінченню НДР ДБ/ВМС, доукомплектуванню приладу здійснення метрологічних робіт з калібрування та після погодження з МОН України питання про умови такої передачі, у лютому 2020 року прилад передали представникам ВМС ЗС України у безоплатне тимчасове користування. Згідно з умовами договору, Львівській політехніці нададуть зауваження і пропозиції за результатами експлуатування та перевірки працездатності приладу. Також у НДКІ «ЕЛВІТ» організували теоретичне та практичне навчання моряків, які експлуатуватимуть магнітометр «Вектор-3».

У 2018 році експериментальний зразок приладу «Вектор-3» також був представлений на спеціалізованій міжнародній виставці «Зброя і безпека – 2018» у складі великої експозиції Національного університету «Львівська політехніка» і виявив реальну зацікавленість багатьох споживачів, як перший вітчизняний сучасний зразок портативного приладу для вимірювання і контролю магнітного поля корабля. Створення і випробування такого приладу безумовно є важливою подією для справи відбудови і реформування Військово-Морських сил України і добрим прикладом використання науково-технічного потенціалу і результатів науково-дослідних робіт Львівської політехніки в інтересах оборони і безпеки України.

Такі роботи у НДКІ «ЕЛВІТ» продовжуються і нині. У рамках нової науково-дослідної роботи триває розроблення і виготовлення приладів і засобів їх метрологічного забезпечення для оснащення, перевірки і паспортизації морських стендів і полігонів контролю фізичних полів кораблів. Розробляється також перспективний широкосмуговий давач на для вимірювання електричного поля у морській воді базі вуглецевого волокна. Морський похід Львівської політехніки триває.

науковці корабель чоловіки на причалі