МІОК Львівської політехніки провів онлайн-презентацію видання «35 есеїв» Аскольда Лозинського

Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою
Скріншот з онлайн-заходу

13 травня 2021 року Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка» провів онлайн-презентацію видання «35 есеїв» та зустріч із його автором – Аскольдом Лозинським, президентом Світового Конґресу Українців (1998–2008 рр.), адвокатом, громадським діячем, нащадком українських політичних еміґрантів у США. Співорганізаторами події стали Інститут права, психології та інноваційної освіти та Інститут гуманітарних та соціальних наук Львівської політехніки.

Участь у презентації взяли студенти Національного університету «Львівська політехніка» та університетів України, яким автор присвятив та подарував увесь тираж своєї книги, науковці, громадські та культурні діячі з України та діаспори, журналісти.

«35 есеїв» – найновіша книга Аскольда Лозинського, що вийшла друком у видавництві Львівської політехніки та містить публіцистичні праці автора про сучасні Україну та США, актуальні питання юриспруденції, міжнародних відносин, політики і культури. Частину видання автор присвятив автор дослідженню історії та діяльності українських діаспорних організацій та інституцій, зокрема Українському Конґресовому Комітету Америки, Українському Вільному Університету, знаковим українським постатям у діаспорі.

Подію відкрила Ірина Ключковська, директорка МІОКу, яка подякувала автору видання за дарунок для студентів Львівської політехніки та зазначила, що постать Аскольда Лозинського слугує для усіх сучасних українців прикладом справжнього лідера та провідника, успішної людини, яка створила себе сама, досягнувши високих професійних якостей та фундаментальних звершень у громадській роботі. Запорукою цих успіхів є велика праця і любов до рідної землі. «Для нас Ви – Блогер № 1, адже від Вас отримуємо миттєві, блискучі реакції на те, що відбувається в Україні та в США», – зазначила директорка МІОКу, звертаючись до А. Лозинського.

Аскольд Лозинський подякував Ірині Ключковській та команді МІОКу за зустріч у 2019 р., яку Інститут організував у Львівській політехніці, і зазначив, що саме ця подія стала головною мотивацію для нього видати друком «35 есеїв» та подарувати цю книгу студентами.

За словами автора, Україна сьогодні є ключовою державою, що стоїть на захисті Європи та демократичності і незалежної думки на всьому Європейському просторі. Водночас, мусимо розуміти, що агресивна політика Російської Федерації – це надовго, адже Росія не може бути імперією без України і завжди позиціонуватиме себе такою лише завдяки привласненню історії України.

Аскольд Лозинський звернувся до студентів із ключовим закликом – вчитися виробляти свою критичну думку, яка ніколи не повинна бути віддзеркаленням чужих думок та ідей. На думку автора, перед студентами сьогодні є дуже багато актуальних завдань, для реалізації яких молодим людям важливо залишатися мрійниками, ідеалістами, «Дон Кіхотами». При цьому, за його словами, місією кожного із нас має бути турбота про добробут всіх українців, де б вони не проживали. Так, мусимо перш за все пам’ятати про українців Росії, яким сьогодні особливо складно.

В основі нашого світогляду, на думку А. Лозинського, має стати філософія вольового українського націоналізму, а також доброта і чистота намірів. Саме таким чином, за словами автора, майбутня Україна зможе стати державою не лише верховенства права і закону, але й державою справедливості та етичності. Також студентам слід вивчати англійську мову, яка мала б стати другою загальновживаною мовою після української як державної в Україні.

Редактор видання Ярослав Сватко, відомий громадський діяч, журналіст, письменник, публіцист, підкреслив, що місія, яку виконує пан Аскольд та яка має стати і нашим завданням – це досягнути того, щоб Україна була українською за способом думання більшості українців. Також важливою цінністю книги Аскольда Лозинського є зібраний у ній досвід українців за кордоном, який може бути сьогодні надзвичайно корисним для Української держави.

На думку Миколи Посівнича, історика, громадського діяча, дослідника українського визвольного руху, автора численних наукових монографій та публікацій, Аскольда Лозинського можна охарактеризувати як унікальну постать, яка вже сьогодні є історичною, адже пан Аскольд представляє політичну традицію українців діаспори, що десятиліттями творили українську дійсність за кордоном. На думку історика, публікації А. Лозинського ставлять актуальні питання і дають чіткі оцінки, важливі в контексті формування сучасної української нації. Також важливою є презентація цих думок на англомовну аудиторію як фактор боротьби України в інформаційному полі в умовах гібридної війни з Росією.

Директор видавництва Львівської політехніки Іван Паров’як підкреслив унікальність книги «35 есеїв», створеної і виданої саме для студентів, які першими взяли її до рук та отримали змогу почерпнути цінні знання та досвіди, закладені автором. Видавець висловив подяку Аскольдові Лозинському та МІОКу в особі директорки Ірини Ключковської за успішний проєкт, реалізований цільово для українських студентів, і за натхненний досвід співпраці.

У рамках презентації відбулася розлога дискусія та обговорення видання, на якій з власними оцінками та рефлексіями на книгу «35 есеїв» виступили студентки Інституту права, психології та інноваційної освіти Львівської політехніки Андріана Біла та Оксана Сапачук-Гарбар, студенти Інституту гуманітарних та соціальних наук Львівської політехніки Діана Перегіняк та Устим Головати, а також інші учасники події.