MedTech-проєкти студентів Університету – серед переможців конкурсу Ротарійського форуму молодіжного підприємництва

R&D-центр Львівської політехніки
Фото з конкурсу

Нещодавно у Львові було проведено Ротарійський діловий форум молодіжного підприємництва. Цього року його було присвячено діяльності кластерів та популяризації інноваційних проєктів. Учасниками форуму стали понад 100 осіб зі Львова, Харкова, Полтави, Запоріжжя, Рівного, Києва, Луцька, Івано-Франківська. Це були як досвідчені підприємці, так і учні та студенти, які готові розпочинати власну справу.

У рамках форуму за підтримки світової спільноти Ротарі Інтернешнл (Дистрикт 2232 Україна), Кредобанку, корпоративного благодійного фонду «Фундації Кредо», Львівської міської ради, Департаменту економічної політики Львівської обласної військової адміністрації та Львівської обласної ради було проведено конкурс інноваційних проєктів. У ньому взяли участь 14 креативних молодіжних команд, які презентували свої проєкти, пов’язані з оборонною індустрією, медициною, ІТ, легкою та харчовою промисловістю, освітою, дозвіллям. Усі подані бізнес-ідеї є вартими, щоб бути реалізованими, отримати необхідні інвестиції та зацікавлених у втіленні проєкту менторів-практиків.

Серед переможців конкурсу були й студенти Львівської політехніки. Зокрема, за колективним рішенням конкурсної ради грошовою премією від генерального спонсора конкурсу – корпоративного благодійного фонду Кребранку «Фундація Кредо» – було відзначено проєкт «Створення гемостатичного бинта на основі біополімерів», авторкою якого є Соломія Капаціла, студентка магістерської програми «Хімічні технології харчових добавок та косметичних засобів» Інституту хімії та хімічних технологій Національного університету «Львівська політехніка».

«Новизна розробки гемостатичного бинта для зупинки гострих кровотеч, що мінімізує ризик післяопераційних ускладнень, полягає у використанні створеного новітнього кополімеру, що запускає каскад тромбоутворення за іншим механізмом, аніж відомі аналоги. Хоч засіб усе одно треба використовувати у парі з турнікетом, однак завдяки високій ефективності є «запас за поглинанням», що дає змогу попускати турнікет без ризику поновлення масивної кровотечі. Частинки активної сполуки є біодеґрадабельними, вони не спричиняють тромбозу та некрозу судин», – розповіла Соломія Капаціла під час презентації свого проєкту.

Іншою розробкою львівських політехніків Владислава Рибака та Вадима Рака – цифровим застосунком Healthy Calendar – зацікавилися представники Львівського кластеру медичного бізнесу, які запросили наших студентів на своє засідання й запропонували подальшу співпрацю.

«Особливостями нашого календаря є впровадження системи винагородження, нагадувань про відвідування лікаря, прийом ліків, проведення онлайн-консультацій з лікарем, налаштування синхронізації з календарем смартфона, можливість записати питання для лікаря перед візитом», – розповів учасникам форуму Владислав Рибак.

Участь студентів Львівської політехніки у цьому конкурсі інноваційних проєктів відбулась з ініціативи співробітниці R&D-центру Університету, координаторки пріоритетного MedTech-напряму наукових досліджень Олени Лукачук.

«Ротарійський діловий форум молодіжного підприємництва за участі креативної і талановитої молоді Львівщини був присвячений висвітленню сучасних тенденцій розвитку підприємництва та способам залучення молоді до цієї діяльності через співпрацю з кластерами і реалізацію інноваційних проєктів за підтримки дієвих підприємців. У межах конкурсу вдалося відкрити 14 цікавих молодіжних ініціатив, які знайшли свої можливості через підтримку бізнесу, благодійної фундації, місцевої та обласної влади. Останнім часом я вважаю цю синергію найбільш дієвою, бо бачу результати й доволі класні плоди спільної праці, які йдуть у світ і розвиваються далі. А це не може не надихати! І, звісно ж, пишаюся, що інновації MedTech стають популярними серед наших студентів різних спеціальностей. Це свідчить, що ми на правильному шляху!», – поділилася враженнями про захід Олена Лукачук.

Учасники заходу вдячні світовій спільності Ротарі Інтернешнл, зокрема команді Дистрикту 2232 РІ в особі губернатора Мирона Угрина та губернатора-електа Дистрикту 2232 РІ Олександра Хардіна, команді Кредобанку в особі заступника голови правління Кредобанку Войцєха Тарасюка та виконавчої директорки Кредобанку в Україні Оксани Стецьків, благодійному корпоративному фонду «Фундація Кредо» в особі голови Соломії Говорухи, колективу Львівської міської ради в особі першого заступника міського голови – заступника міського голови з питань економічного розвитку Андрія Москаленка, команді департаменту економічної політики Львівської обласної військової адміністрації в особі директора Степана Куйбіди, депутатам Львівської обласної ради в особі в.о. голови Юрія Холода та депутата Львівської обласної ради, голови депутатської фракції ПП «Голос» Ростислава Добоша, голові Ділової Ради Дистрикту 2232 РІ Олексію Дегтяренку за підтримку молодіжного підприємництва, інновацій та проєктів нашої креативної і талановитої молоді, що розвивається за сприяння працівників Національного університету «Львівська політехніка».

Фото з конкурсу Фото з конкурсу Фото з конкурсу Фото з конкурсу Фото з конкурсу Фото з конкурсу Фото з конкурсу Фото з конкурсу Фото з конкурсу Фото з конкурсу Фото з конкурсу Фото з конкурсу Фото з конкурсу Фото з конкурсу Фото з конкурсу Фото з конкурсу Фото з конкурсу Фото з конкурсу Фото з конкурсу Фото з конкурсу