Мар’яна Захарчук: «У перспективі хочемо розширювати співпрацю, щоб збільшувати можливості університету»

Леся Крук, Центр комунікацій Львівської політехніки
Деканеса деканату післядипломної освіти ІАПО Мар’яна Захарчук

Львівська політехніка відкрита до співпраці. Зокрема, сьогодні наші науковці разом із колегами з Університетського коледжу Остфольда реалізують проєкт «Скандинавський менеджмент», у межах якого створять дворічну програму магістерського рівня. Про ідеї, цілі та можливості співпраці нам розповіла деканеса деканату післядипломної освіти Навчально-наукового інституту адміністрування та післядипломної освіти Мар’яна Захарчук.

Початок співпраці

– Наш проєкт називається «Скандинавський менеджмент». Він був створений наприкінці жовтня 2019 року. Пригадую, тоді зібралася робоча група науковців нашого університету та норвезького Університетського коледжу Остфольда, Галден, Норвегія (Østfold University College). Відтак у закордонних колег з’явилася ідея щодо створення й започаткування такої робочої групи науковців, яка б співпрацювала і спільними зусиллями створила дворічну програму магістерського рівня для обох університетів.

Компоненти програми

Наразі ми працюємо над конкретною назвою програми. Однак знаємо вже компоненти програми, а саме: корпоративна соціальна відповідальність (Corporate social responsibility (CSR)), міжнародна економіка, бізнес, застосування практики, обмін студентами.

Ідея співпраці

Наше завдання – розробити елементи програми і почати їхню аплікацію. По суті, це можна назвати початком об’єднаної наукової діяльності львівських та норвезьких колег. У далекій перспективі хочемо розширювати співпрацю, подаватися на різні міжнародні проєкти для того, щоб збільшувати можливості університету.

Така співпраця передовсім допомагає об’єднати, познайомити між собою людей зі спільними науковими інтересами, а також розширити їхні можливості щодо публікації наукових статей, обговорення ідей, проєктів, подальших планів.

Для студентів ми підготували елемент обміну – 10 кредитів. Уже навіть маємо чотирьох студентів, які беруть участь у цьому проєкті. Додам, що недавно в нас відбулася онлайн-зустріч, під час якої студенти представили свої дослідження, зокрема те, як вони бачать себе в цьому проєкті, показали, над чим працюють в університеті. Згодом вони зможуть поїхати до Університетського коледжу Остфольда і навчатися там за обраними програмами. Такий проєкт дає їм змогу зануритися у мовне середовище. Вони слухають лекції провідних професорів світу, Норвегії, людей з великим досвідом.

На жаль, через пандемію наразі обміну немає. Але ми провели конкурс, де серед близько 15 заявок відібрали найкращі, і студенти-переможці працюють дистанційно.

Обмін викладачами

Ця програма також передбачає обмін викладачами на короткотривале перебування. І ми ретельно працюємо над цим. Обговорюємо все з норвезькими колегами. Якби не карантин, то, можливо, нам уже вдалося б реалізувати якусь серію лекцій, адже наші науковці-викладачі вже запропонували теми, а норвезька сторона їх розглянула. Зазначу, що в лютому 2020 року ми відвідали норвезький університет, переглянули аудиторії, познайомилися з робочою групою, обмінялися темами та ідеями лекцій і намагатимемося все це реалізовувати, але в онлайн-форматі.

А в жовтні 2020 року колеги з Норвегії приїхали й до нас. Відтак було організовано ознайомчі зустрічі, мініконференції. І тепер ми працюємо над тим, щоб продовжити роботу цього проєкту до кінця 2021 року.

Деканеса деканату післядипломної освіти ІАПО Мар’яна Захарчук Деканеса деканату післядипломної освіти ІАПО Мар’яна Захарчук