Магістрантки кафедри архітектурного проектування поділилися враженнями від архітектури США та Японії

Кафедра архітектурного проектування ІАРД
Кафедра архітектурного проектування

На час повномасштабного вторгнення росії в Україну частина наших студентів перебуває за кордоном. Відчуваючи потребу допомогти Україні, такі студенти роблять свій внесок у розвиток навчального процесу. Маючи можливість сформувати думку про архітектуру країн перебування, особисто її споглядаючи, вони охоче діляться своїми враженнями з одногрупниками.

Саме так зробили студентки кафедри архітектурного проектування — магістрантки групи АРБС-13 Ірина Баран та Валерія Ліхіцька — на практичних заняттях з архітектурного проектування. Вони відгукнулися на пропозицію викладачів (доц., к. арх. Вікторії Базилевич, ас. Юрія Верхоли та ас. Ігоря Хамара) підготувати презентацію з коротким оглядом архітектури країн свого перебування. Серед слухачів був і завідувач кафедри АП — професор, д. т. н. Микола Габрель. Ірина Баран розповіла про архітектуру Японії, Валерія Ліхіцька — про архітектуру США.

У своїй доповіді Ірина Баран зупинилася на архітектурі таких японських міст, як Фукуока й Кіта-Кюшю префектури Фукуока на острові Кюшю, та на архітектурі острова Іцукусіма. Були розглянуті громадські осередки із сучасними офісними будівлями, торговельними центрами, спорткомплексом, лікувальним закладом, готелем, а також студмістечко, житлові будинки.

Не оминула увагою магістрантка і культурних пам’яток Японії зі списку світової спадщини ЮНЕСКО, розповівши про замок Кокура у місті Кіта-Кюшю, меморіал миру в Хіросімі, великий історичний громадський осередок із синтоїстським святилищем на острові Іцукусіма.

Валерія Ліхіцька свою презентацію присвятила архітектурі Нью-Йорка (зокрема, округів Мангеттена, Брукліна) та Джерсі-Сіті. Доповідачка охарактеризувала громадські будівлі, а саме музей Гуггенхайма й Національний музей американських індіанців, і розглянула особливості малоповерхової житлової архітектури США з першими цегляними поверхами. Також магістрантка поінформувала про наявну у США систему зонінгу територій за рівнем затоплюваності.

Доповіді спонукали викладачів до жвавих коментарів. Професор Микола Габрель провів паралелі між цією системою зонінгу США та іншими системами зонінгу України й Польщі.
Відеозаписи з доповідями були розміщені в чаті груп АРМ-12, АРМ-13, АРБС-12, АРБС-13.

Примітка. Ірина Баран після приїзду до Японії дала інтерв’ю місцевій пресі.

Кафедра архітектурного проектування Кафедра архітектурного проектування Кафедра архітектурного проектування Кафедра архітектурного проектування Кафедра архітектурного проектування Кафедра архітектурного проектування Кафедра архітектурного проектування Кафедра архітектурного проектування Кафедра архітектурного проектування Кафедра архітектурного проектування