Львівські політехніки у складі науково-пошукового та освітнього табору «Вирій» вирушили у Польщу

За матеріалами агенції «Гал-інфо»
учасники науково-пошукового та освітнього табору «Вирій»

8 серпня щорічний Міжнародний науково-пошуковий та освітній табір «Вирій» вирушив зі Львова у експедицію етнічними українськими територіями, що тепер належать Республіці Польща.

Організаторами табору є Громадське об’єднання «Вирій», куди входять активісти громадських молодіжних організацій та студенти-реставратори з Національного університету «Львівська політехніка».

«Вирій-2016» традиційно складатиметься зі стаціонарної (впорядкування старого цвинтаря) та мандрівної частини. Перший тиждень табору відбудеться на території Любачівщини, де учасники проведуть відновлювальні роботи на українському цвинтарі. За цей час планується провести інвентаризацію та паспортизацію надгробків, розчистити територію, встановити інформаційну таблицю трьома мовами.

– Цей табір має яскравий наочний елемент, адже кожен зможе побачити, наскільки це велика трагедія – примусове переселення. Там сотні закинутих цвинтарів, церков, це все дуже вражає, бо історія переселень в нас в Україні є мало розказувана, мало хто її знає. Те, що люди добровільно відновлюють старий цвинтар, мене спершу дуже дивувало. Табір цікавий ще й тим, що дає можливість реставраторам, студентам і випускникам Львівської політехніки, отримати досвід на реальній польовій роботі. Також їде багато тих, хто походить з тих земель, їм цікаво побачити, де жили їхні діди, відвідати могили своїх предків, – поділився враженнями Роман Барабах, учасник минулорічної експедиції.

Організатори готують насичену програму для учасників: гутірки-лекції про історію та культуру українців, перегляд фільмів, похід в гори. У межах табору-експедиції передбачено мандрівку визначними місцями та пам’ятками українців у Польщі (Надсяння, Західна Бойківщина, Лемківщина), зустрічі з тамтешніми українцями-автохтонами, лекції, дискусії, тренінги на тему історії, культури, географії етнічних українських земель за межами сучасних кордонів України.

Експедиція триватиме до 19 серпня.

Фото зі сторінки організаторів у соцмережі Фейсбук.