Львівська політехніка – у трійці українських вишів, на які варто орієнтуватися майбутнім ІТ-фахівцям

За матеріалами порталу Finance.ua
Фасад головного корпусу Львівської політехніки

Ринок ІТ зростає, кадровий дефіцит зашкалює, галузі потрібно більше випускників. Але на які конкретно виші орієнтуватися тим, хто завтра хоче працювати в ІТ-галузі? Розповідає Владислав Савченко, засновник IT-компанії Powercode та Європейської асоціації програмної інженерії:

– Ось дві цифри: українська ІТ-індустрія потребує на рік 50 тисяч фахівців, а дипломованих випускників вишів за цим профілем виходить щороку близько 25 тисяч.

Але, крім кількості, ІТ-галузь потребує ще й якісного потоку випускників – з доброю математичною і технічною базою. Українські університети готують таких студентів, проте далеко не всі. Гарна новина – інженерів із серйозною базою готують не лише в столиці.

Якщо говорити про заклади вищої освіти, то головними постачальниками хороших кадрів для багатьох ІТ-компаній залишаються три головні «політехніки»:

  • Національний технічний університет «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»;
  • Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут»;
  • Національний університет «Львівська політехніка».

Таке регіональне розмаїття говорить багато про що. На щастя, ІТ-освіта – це не той випадок, коли в столицю стікається все найкраще.

Є одна проста риса, яка вирізняє ці університети: щоб туди вступити, потрібні хороші результати зовнішнього тестування. Так, це в багатьох випадках не показник, так, є й інші критерії. Але вступаючи до такого вишу (маючи непогані бали по ЗНО, звісно), ви підписуєтеся на цікаве оточення. Як мінімум.

Крім того, ці три політехніки дають хороший базис. Університети плідно співпрацюють з бізнесом, розвиваючи формат дуальної освіти – тобто спільні з ІТ-компаніями навчальні програми. Приваблює і технічна спеціалізація цих університетів, у рамках якої народжуються проєкти на стику різних технічних спеціальностей і спільних інтересів.