Львівська політехніка співпрацюватиме з Державною службою спеціального зв’язку та захисту інформації України

Наталія Павлишин, Центр комунікацій Львівської політехніки
Фото із зустрічі у Львівській політехніці

Ректор Національного університету «Львівська політехніка» зустрівся зі заступником голови Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України бригадним генералом Олександром Потієм і начальником Управління Державної служби спеціального звʼязку та захисту інформації України у Львівській області полковником Сергієм Жуком.

У межах зустрічі обговорили можливості Львівської політехніки у сприянні розвитку кібербезпеки та підготовки фахівців для роботи в цьому напрямі, а також підписали меморандум про організацію взаємодії у сферах захисту інформації та кіберзахисту. Предметом меморандуму є співробітництво сторін для підвищення ефективності, подальшого розвитку вищої освіти, підготовки висококваліфікованих кадрів з урахуванням сучасних вимог провадження освітньої, наукової діяльності у сферах захисту інформації та кіберзахисту.

Співробітництво у сферах захисту інформації та кіберзахисту спрямоване на:

  • консолідацію наукового потенціалу та набуття компетенцій у сферах захисту інформації та кіберзахисту;
  • розвиток кадрового потенціалу для держави, формування українських команд реагування на комп’ютерні надзвичайні події та команд реагування на комп’ютерні надзвичайні події в закладах вищої освіти;
  • посилення спроможності у сферах захисту інформації та кіберзахисту державних інституцій, а також об’єктів кіберзахисту;
  • участь у заходах суб’єктів забезпечення кіберзахисту з протидії кіберзагрозам та кібератакам;
  • підготовку фахівців у сфері захисту інформації з урахуванням сучасних світових тенденцій розвитку, стандартів, підходів криптографічного, технічного захисту інформації та кіберзахисту.

– Ми розвиваємо співпрацю зі закладами вищої освіти для забезпечення кадрового потенціалу. Львівська політехніка – один із найпотужніших університетів, який може підготувати потрібних фахівців для захисту інформації. За цей рік, незважаючи на війну, ми розробили і прийняли кваліфікаційні вимоги до цієї професії, внесли додаткові професії, – пояснив бригадний генерал Олександр Потій. – Важливо, щоб в університетах розвивали кіберзахист в освітньому та науковому напрямах. Треба формувати наукові групи, спроможні виконувати масштабні проєкти. Також спільно можемо розробляти науковий річний план і працювати над цими питаннями. Адже ми орієнтуємося на конкретний результат.

Загалом, як повідомив завідувач кафедри захисту інформації професор Валерій Дудикевич, Львівська політехніка співпрацює зі службами захисту інформації України впродовж 20 років. Спершу співробітництво було з Департаментом спеціальних телекомунікаційних систем і захисту інформації СБУ (ДСТСЗІ). На той час його очолював випускник Політехніки Олександр Скриник. 2001 року у Львівській політехніці ліцензували галузь освіти «Інформаційна безпека». У 2004 році, за підтримки ДСТСЗІ, створили Західний регіональний навчально-науковий центр захисту інформації й розробили Положення про цю структуру.

2006 року, здебільшого на базі ДСТСЗІ, створили Державну службу спеціального зв’язку та захисту інформації України. Її представників щоразу запрошували на наради з питань підготовки фахівців, розроблення стандартів освіти зі захисту інформації. Ці службовці, зокрема Олександр Потій, постійно брали участь у міжнародних конференціях з інформаційної безпеки на базі Політехніки. За погодженням із Держспецзв’язку, у Львівській політехніці працюють курси з підвищення кваліфікації в галузі інформаційної безпеки.

Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці