Львівська політехніка розширює співпрацю з Національним центром управління та випробувань космічних засобів

Анастасія Степаняк, Центр комунікацій Львівської політехніки
на семінарі «Використання космічних технологій в інтересах національної економіки Карпатського регіону»

Нещодавно у Львівській політехніці відбувся науково-практичний семінар на тему «Використання космічних технологій в інтересах національної економіки Карпатського регіону». Організувала захід кафедра вищої геодезії та астрономії Інституту геодезії спільно з Національним центром управління та випробувань космічних засобів (НЦУВКЗ).

― Львівська політехніка з часу свого заснування мала пряму чи опосередковану дотичність до космічних досліджень. Слід пригадати, що саме у нашому університеті, 1877 року, було відкрито астрономічну обсерваторію, яка стала місцем проведення досліджень, що сприяли розвитку наук про космос. Ця обсерваторія також здійснювала дидактичну роботу зі студентами тодішньої кафедри сферичної астрономії та геодезії. Тож основною нашою метою є перспектива наукової співпраці з Національним центром управління та випробувань космічних засобів, яка передбачатиме підготовку кадрів для Центру, практику наших студентів, а також ― співпрацю для розв’язання завдань економіки. Ми вже маємо підписану угоду про партнерство між Львівською політехнікою та НЦУВКЗ, а цей семінар є продовженням нашої кропіткої співпраці, ― розповідає ініціаторка заходу доцентка кафедри ВГА Любов Янків-Вітковська.

Варто зазначити, що кафедра не вперше організовує подібні наукові події. Раніше вже відбулися круглі столи за участю провідних вчених із Центру космічних досліджень Польської академії наук, було організовано зустрічі з астронавтами Леонідом Каденюком, Гайдемарі Стефанишин-Пайпер, із науковцями НАНУ, зокрема з космічним біологом Надією Адамчук-Чалою, представниками КБ «Південне» тощо.

У відкритті семінару взяли участь проректор із наукової роботи університету Іван Демидов, доцентка кафедри ВГА Любов Янків-Вітковська, очільник НЦУВКЗ Володимир Присяжний та його заступник В’ячеслав Онисько, представник мерії ― керівник Львівського конференцбюро Андрій Павлів, директор Інституту геодезії Корнилій Третяк та завідувач кафедри ВГА Федір Заблоцький.

Володимир Присяжний представив учасникам заходу Центр і розповів про особливості його роботи. На завершення свого виступу він подарував проректорові знімок Львова дуже високої роздільної здатності, який виконали фахівці НЦУВКЗ за допомогою найсучасніших космічних технологій. Від імені Львівської міської ради Андрій Павлів зазначив, що місто готове надавати підтримку у проведенні наукових досліджень та наукових заходів на космічну тематику.

За словами організаторів, метою проведення семінару стало обговорення напрямів подальшої наукової співпраці, проблем підготовки і працевлаштування молодих фахівців спеціальності «Науки про Землю» (спеціалізації «Космічний моніторинг Землі» та «Космічна геодезія»), яких готують на кафедрі ВГА.

Учасники семінару розглянули такі питання як:

  1. Моніторинг земної поверхні за результатами дистанційного зондування Землі в інтересах народного господарства, зокрема з питань екології та природних ресурсів, об’єктів інфраструктури, сільського та лісового господарства, водних ресурсів тощо.
  2. Навігаційне та координатне забезпечення регіону з метою контролю руху та управління наземного транспорту, розробки корисних копалин, землекористування за даними мережі станцій НЦУВКЗ.
  3. Обговорення напрямів співпраці та використання спільних наукових проєктів НЦУВКЗ, державних органів влади, органів місцевого самоврядування, закладів вищої освіти, наукових установ та комерційних структур в інтересах розвитку регіону.

Також відбулося два круглих столи ― «Основні напрями діяльності Національного центру у використанні навігаційних технологій та даних СКАКО в інтересах Карпатського регіону» та «Основні напрями діяльності Національного центру у використанні технологій ДЗЗ в інтересах Карпатського регіону».

на семінарі на семінарі на семінарі на семінарі на семінарі на семінарі на семінарі на семінарі на семінарі на семінарі на семінарі на семінарі на семінарі