Львівська політехніка продовжує розвивати міжнародну співпрацю в авіаційній та космічній галузях

Наталія Павлишин, Центр комунікацій Львівської політехніки
Фото із зустрічі у Львівській політехніці

11 червня відбулась зустріч директора Інституту авіації Дослідницької мережі Лукасєвіча (м. Варшава) dr inż. Paweł Stężycki та віце-президента Польського космічного агентства dr Michal Wiercinski з проректором з наукової роботи Національного університету «Львівська політехніка» Іваном Демидовим та представниками низки навчально-наукових інститутів – ІТРЕ, ІГДГ, ІКНІ, ІКТА, ІМІТ.

У межах зустрічі обговорили найактуальніші питання та прикладні проблеми галузі авіації та ракетно-космічної техніки, а також виклики у виконанні відповідних проєктів, які сьогодні перебувають у стані реалізації.

― Без налагодження мультидисциплінарних зв’язків неможливо отримати конкурентний продукт. Наші польські партнери мають добрий досвід, оскільки працюють безпосередньо з компаніями, які потребують рішень або надають послуги в галузі авіаційно-космічної техніки та суміжних напрямах. Зокрема, Інститут авіації переважно реалізує проєкти, які спрямовані на комерціалізацію. Серед них є і міжнародний проєкт НАТО з гуманітарного розмінування NATO G6261, спільний для обох наших установ. У Львівській політехніці ми до цього також прагнемо. Тож така зустріч корисна ще й тим, що вона демонструє шляхи розвитку науково-дослідних робіт, співпраці між установами високого класу, крім того ― це можливість встановлення зв’язків для стажування наших наукових та науково-педагогічних працівників, організування практики для студентів, ― пояснив проректор Іван Демидов.

Також Іван Васильович підкреслив, що така співпраця корисна і в розрізі підготовки студентів. Адже відбуватиметься корекція та адаптація освітніх програм до вимог ринку праці. Передбачені й закордонні стажування за різними програмами. Все це в сукупності допоможе випускникам нашого університету бути конкурентнішими на ринку праці.

Слід враховувати й те, що співпраця з перспективними установами є важливим компонентом у формуванні міжнародних рейтингів Львівської політехніки.

― Ці партнери фактично стануть для нас вікном до європейського бізнес-простору. Адже наші інститути мають багато потужних напрацювань, але бракує досвіду комерціалізації та співпраці з бізнес-партнерами. Під час обговорення подальших кроків розвитку співробітництва ми особливу увагу приділили дистанційному моніторингу і дослідженням об’єктів різних класів та пошуку спільних тем для комерціалізації відповідних досліджень у європейському бізнес-просторі, ― додав Іван Васильович.

Слід нагадати, що Львівська політехніка вже кілька років готує фахівців за спеціальністю «Авіаційна та ракетно-космічна техніка», тож візит представників польської сторони став ще одним кроком для налагодження міжнародних контактів і пошуку можливостей для стажування науково-педагогічних працівників та нарощування потенціалу для реалізації спільних науково-дослідних проєктів.

За підсумками зустрічі сторони домовилися про підготовку угоди щодо співпраці, а також обмінялися думками про стан справ у галузі проєктування і застосування безпілотних літальних апаратів та супутніх технологій мультидисциплінарного спрямування.

Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці