Львівська політехніка посилює українсько-німецьку партнерську взаємодію

Центр комунікацій Львівської політехніки
Партнерська взаємодія з Вюрцбурзьким університетом

Триває співпраця Національного університету «Львівська політехніка» та Вюрцбурзького університету ім. Юліуса Максиміліана, яка розпочалася ще 2015 року в межах загальної ініціативи Федерального міністерства закордонних справ Німеччини «Східне партнерства» (The Eastern Partnership). Робочою темою партнерської міждисциплінарної взаємодії між українським та німецьким університетами є «Інклюзія людей з інвалідністю» (Inklusion von Menschen mit Behinderung). Опорною кафедрою у процесі планування, узгодження та реалізації цієї взаємодії є кафедра соціології та соціальної роботи Інституту гуманітарних і соціальних наук, водночас до цього процесу приєднуються також і інші підрозділи Львівської політехніки.

― Від початку повномасштабних бойових дій внаслідок військової агресії росії вдалося підсилити попередньо досягнуті результати українсько-німецької співпраці. Це поступальний розвиток служб, програм і проєктів Міжнародного центру професійного партнерства «Інтеграція» (МЦПП «Інтеграція»), створеного в контексті цієї співпраці. В структурі МЦПП «Інтеграція» на особливу увагу заслуговує діяльність Служби доступності до можливостей навчання «Без обмежень», скерованої на задоволення особливих освітніх потреб осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення, консультаційно-координаційної служби «Клініка здоров’я громади Львівської політехніки», невід’ємною складовою якою є послуги «Соціальної порадні», розміщеної на території студмістечка Університету. Особливі місія і завдання в умовах військової агресії Росії покладені на центр «Ветеранська служба» – перший в Україні інклюзивний простір, відкритий на базі Львівської політехніки для задоволення нагальних потреб учасників бойових дій та внутрішньо-переміщених осіб, ― каже проректор з науково-педагогічної роботи та соціального розвитку Роман Корж.

У виконанні функцій практичної професійної діяльності у Львівській політехніці опираються на взаємодію структурних підрозділів університету та на співпрацю з державними і недержавними організаціями Львова. Це дає змогу вийти за межі академічної спільноти для співробітництва з громадою міста.

― Дієвість заходів партнерської взаємодії українського і німецького університетів підсилена активним залученням учасників мережі партнерської взаємодії «Без обмежень»/No Limits на локальному, національному та міжнародному рівнях, формуванням й імплементацією концепції здорового університету у Львівській політехніці, включно з проведенням спільних заходів «Днів здоров’я». Такі заходи відбувалися зокрема й у 2019 році у Вюрцбурзі, ― додав Роман Орестович.

Нові спільні українсько-німецькі починання ілюструють дієве реагування на потреби сьогодення. Серед ініціатив ― спільне викладання тематики збереження здоровя для студентів кафедри соціології та соціальної роботи, кафедри цивільної безпеки, яке розпочнеться вже 10 травня. До викладання залучать завідувачку кафедри соціології та соціальної роботи ІГСН Лілію Клос, завідувача кафедри цивільної безпеки ІСТР Олега Нагурського, керівника Спортивного центру Вюрцбурзького університету Олафа Хуза.

― Особливо важливим є також «Благодійний забіг», що відбувся 1 травня у Вюрцбурзі. Захід спрямований на збір коштів для потреб внутрішньо-переміщених осіб, людей з інвалідністю та інших маломобільних груп населення, які тимчасово розміщені в гуртожитках Львівської політехніки, а також для підсилення взаємодії учасників Мережі партнерської взаємодії «Без обмежень»/No Limits, ― наголосив Роман Корж.

Партнерська взаємодія з Вюрцбурзьким університетом Партнерська взаємодія з Вюрцбурзьким університетом Партнерська взаємодія з Вюрцбурзьким університетом