Львівська політехніка поглиблює співпрацю з Університетом Коперника в Торуні у сфері медичних інновацій та академічного підприємництва

R&D-центр Львівської політехніки
Фото зі стажування в Польщі

Під час наукового стажування в Університеті імені Миколая Коперника в Торуні (Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu) наукова співробітниця R&D-центру (Науково-дослідної частини) Львівської політехніки Олена Лукачук відвідала Міждисциплінарний центр сучасних технологій.

Представниця нашого університету познайомилася з директором Центру професором Єжи Лукашевічем, який особисто розповів про історію створення та діяльність цієї інституції, структурні підрозділи, лабораторії, чинні проєкти і пріоритетні напрями подальшого розвитку. Серед них – BioSep, Henomika (включаючи біомедичні дослідження), ZIFI (фізика та ІТ), Neuro (інноваційні методи дослідження мозку людини в стані здоров’я і хвороби).

Окремо при Центрі також функціонує підрозділ ACAMED, що спеціалізується на створенні програмного й діагностичного обладнання у сфері онкології, неврології, ортопедії та лабораторних досліджень. Керівниця напряму MedTech Олександра Випич розповіла представниці Львівської політехніки про розробки ортопедичного спрямування, які вже мають схвальні відгуки як від хірургів-ортопедів, так пацієнтів.

Під час зустрічі зі співробітниками Міждисциплінарного центру сучасних технологій було погоджено кілька напрямів до подальшої співпраці, зокрема кардіологічного та радіологічного спрямування, й домовлено про плідне і, головне, результативне співробітництво, спрямоване на розвиток MedTech у закладах вищої освіти. А наостанок директор Єжи Лукашевіч запропонував Олені Лукачук зробити запис про візит у презентаційній кімнаті Центру з надією на плідну й цікаву співпрацю.

Один із днів стажування наукової співробітниці R&D-центру Львівської політехніки в Університеті імені Миколая Коперника в Торуні був присвячений ознайомленню з діяльністю Центру академічного підприємництва і трансферу технологій університету. Його директор Міхал Ментель розповів Олені Лукачук про проєкти, потреби, проблеми і здобутки цього структурного підрозділу.

Однією з ініціатив Центру став пілотний проєкт «Академія лідерів інновацій», задум якого полягав у підвищенні якості та прориву наукових досліджень (frontier research), що відповідають потребам соціально-економічного середовища. У межах проєкту проходить серія тренінгів та воркшопів для представників академічного світу – студентів, аспірантів, науковців і брокерів інновацій, що працюють на межі двох світів – науки та бізнесу. А ще – практика впровадження в університеті амбасадорів підприємництва серед молодих науковців чи проактивних студентів, які просуватимуть підприємництво у своєму інституті. До участі в цій ініціативі долучилася й Олена Лукачук.

Команда Центру реалізовує також інші проєкти, зокрема Startupownia, Inno4YUFE, YUFERING, які суттєво підвищують рівень академічного підприємництва серед викладачів, науковців, аспірантів, студентів та всіх інноваторів навчального закладу.

«Мушу визнати, що чимало викликів у нас є спільними, і шляхи розв’язання низки проблем – однаковими, що посилює в перспективі нашу співпрацю, спрямовану на сприяння підприємницьким університетам і формування інноваційного майбутнього вищої освіти. Маю надію, що кілька дієвих практик, пов’язаних зі стандартизацією дослідницьких та інноваційних стратегій і практик партнерів для досягнення уніфікованості, подібної до тієї, що є у сфері освіти, запровадимо й у Львівській політехніці, використовуючи напрацювання, рекомендації та презентовану дорожню карту за сприяння програми Європейської Комісії EntreComp», – підсумувала своє перебування в Центрі Олена Лукачук, наукова співробітниця R&D-центру Львівської політехніки.

Спасибі командам Міждисциплінарного центру сучасних технологій та Центру академічного підприємництва і трансферу технологій Університету імені Миколая Коперника в Торуні за сприяння у налагодженні співпраці та подальше співробітництво у сфері інтеграції українських науковців у Європейський дослідницький простір!

Наукове стажування відбулося в рамках програми «Солідарні з Україною» Національної агенції академічного обміну (NAWA) та на запрошення професорки Інституту політологічних наук та наук про безпеку Університету імені Миколая Коперника в Торуні Антоніни Козирської.

Фото зі стажування в Польщі Фото зі стажування в Польщі Фото зі стажування в Польщі Фото зі стажування в Польщі Фото зі стажування в Польщі Фото зі стажування в Польщі Фото зі стажування в Польщі Фото зі стажування в Польщі Фото зі стажування в Польщі Фото зі стажування в Польщі Фото зі стажування в Польщі Фото зі стажування в Польщі Фото зі стажування в Польщі Фото зі стажування в Польщі Фото зі стажування в Польщі Фото зі стажування в Польщі Фото зі стажування в Польщі Фото зі стажування в Польщі