Львівська політехніка ініціює будівництво житла для працівників

Ірина Мартин, Центр комунікацій Львівської політехніки
Місце для будівництва

Будинок для політехніків, однопід’їздну дев’ятиповерхівку на 72 квартири, буде споруджено на вулиці Дж. Ленона. На кожному поверсі заплановано по вісім квартир: п’ять однокімнатних різного планування і площі, дві різнопланові двокімнатні й одна трикімнатна. Також передбачений паркінг на 15 автомобілів. Забудовник пропонував і технічний поверх, який згодом можна було б здавати в оренду й заробляти кошти для ОСББ, однак такий варіант будівництва обійшовся б дорожче, тому його відхилили.

Взяти участь у спорудженні може кожен працівник Політехніки, який не має власного помешкання або потребує поліпшення житлових умов. У профспілці працівників насамперед очікують на заяви тих, хто перебуває на обліку на державній чи кооперативній житлових чергах, а також на проживання у 6-му гуртожитку.

Як розповів очільник профкому працівників університету Роман Колодій, у 2014 році університет отримав земельну ділянку на вул. Дж. Ленона (мікрорайон Щурата). І мав намір передати її на будівництво житла для працівників, однак тоді у МОН заборонили це, мотивуючи тим, що університет може будувати лише гуртожитки або службове житло.

– Цього року ми вирішили знову повернутися до цього питання. Спочатку створили ініціативну групу з членів житлово-будівельного кооперативу, який заснували у 2014 р., однак зрозуміли, що доречніше започаткувати інвестиційну програму, знайшовши забудовника (це будівельна компанія EuroCity Development), з яким кожен член кооперативу укладе особистий договір. Завдяки тому, що в Політехніці є свої фахівці: геодезисти, будівельники, архітектори, є своє проєктно-конструкторське об’єднання, ми можемо власними силами організувати деякі попередні роботи (зокрема підготовку документації, проєкту) і цим здешевити будівництво. На сьогодні йдеться про крайню межу в ціні у розрахунку 600 у. о. за метр квадратний. Ще в червні йшлося про 500 у.о., але за деякий час зросли ціни на будматеріали. Скажу, що це найприйнятніший з усіх можливих варіант, адже запуск інвестиційної програми нам не підійшов би, тому що в такому разі політехніки могли б розраховувати на обмежену кількість квартир, а будівництво службового житла надавало б змогу працівникові мешкати в ньому лише на час праці в університеті, – пояснює Роман Степанович.

– На якому етапі зараз підготовка до будівництва?

– Наразі погоджуємо з міністерством усю дозвільну й конструкторську документацію і проводимо оцінку земельної ділянки. Після того Львівська політехніка укладе договір з інвестором. Відтак охочі збудувати власне житло зустрінуться із забудовником, погодять із ним усі питання й після цього зможуть укладати угоди.

– Чи ціна за квадратний метр – остаточна?

– Під час обговорень зі забудовником можна буде говорити про це. Ми попередньо визначили, що це буде монолітно-каркасний будинок із цегляними стінами. Зовнішні стіни будуть утеплені пінопластом № 10. Також передбачені якісні вхідні двері, 5-камерні вікна, підведення води, каналізації, газу, встановлення газового лічильника, 2-функційного котла. Однак можна розглядати й варіанти здешевлення побудови нульового циклу, скажімо, газоблокові стіни замість цегляних чи будинкове опалення замість індивідуального або ж, навпаки, здорожчання – якщо стіни утеплити не пінопластом, а мінеральною ватою.

 – На скільки часу розраховане будівництво? Які будуть правила оплати?

– Будівельна компанія запевняє, що будівництво затягнеться на 1,5–2 роки. Всі питання щодо оплати, враховуючи перший внесок, кожен обговорюватиме особисто. Розуміємо, що на час будівництва можна буде розтермінувати оплату. Ми ж в університеті гарантуємо зацікавленим увесь інформаційний та юридичний супровід. Ще хочу додати, що у мікрорайоні, де передбачене будівництво, вже є новобудови, інфраструктура, зокрема дитячий садочок.

Місце для будівництва Місце для будівництва Місце для будівництва Місце для будівництва Місце для будівництва Місце для будівництва Місце для будівництва Місце для будівництва План будівництва План будівництва План будівництва План будівництва План будівництва