Мікропроєкти 2020: Львівська обласна рада розпочала приймання заявок на участь у конкурсі місцевих ініціатив

Олександр Ганущин, голова Львівської обласної ради
афіша ЛОД приймання заявок на участь у конкурсі місцевих ініціатив

Ті, хто на рівні громади, школи, садочка чи клубу має намір змінювати ситуацію на краще, добре знають, що таке мікропроєкти. Саме сьогодні, 28 жовтня 2019 року, Львівська обласна рада, розпочала прийом конкурсних заявок у межах десятого обласного конкурсу проєктів місцевих ініціатив у Львівській області.

Що це за конкурс?

Ви можете претендувати на отримання грошей з обласного бюджету на власний проєкт, покликаний вирішити проблему, що відповідає визначеним рішенням обласної ради пріоритетам. При цьому Вашу ідею, оформлену у належний проєкт, має підтримати і базова сільська, селищна чи міська рада. Проєкти по-різному конкурують між собою, в тому числі і грошовими та небюджетними внесками самих конкурсантів та меценатів. Незалежні експертні групи виставляють бали кожному належно оформленому мікропроєкту, а конкурсна рада просто підводить риску рейтингового списку.

Іншими словами – Львівська обласна рада підтримує з обласної скарбнички реалізацію місцевих ініціатив від органів місцевого самоврядування, виконавчої влади, громадських організацій та середовищ активних громадян. Ініціатив, здатних об’єднати небайдужих вільних громадян, котрі готові шукати засоби втілити власні ідеї у життя.

Прийом документів – виключно через онлайн-платформу

Отож, прийом заявок у межах проведення обласного конкурсу проєктів місцевих ініціатив у Львівській області на 2020 рік стартував 28 жовтня 2019 року о 9:00 і триватиме до 29 листопада 2019 року, 18:00. Тому всі потенційні конкурсанти, дотримуючись вимог Конкурсу, можуть вже реєструвати свої проєкти!

Зверніть увагу, що прийом документів на участь здійснюється виключно на онлайн-платформі, яка створена на сайті Львівської обласної ради.

До речі, у цих же часових межах триватиме й прийом заявок до складу Експертної комісії з оцінки проєктів місцевих ініціатив у 2020 році.

Конкурс допомагає «змінювати світ навколо» на 500 тис. грн.

Безумовно, поруч нас сила-силенна проблем і хотілося б змінити все й одразу. Проте ми обмежені не лише часом, але й ресурсами. Тому, складаючи проєктну заявку, Ви маєте пам’ятати, що у 2020 році гранична вартість Вашого проєкту складає 500 тис. грн. При цьому максимальна участь обласного бюджету є на рівні 200 тис. грн. Решта – кошти сільської, селищної чи міської ради, на території якої плануєте реалізувати задумане, та Ваш внесок, котрий залучаєте як конкурсант.

До речі, Ваші сільські, селищні, міські та районні ради добре знають цю умову, тому новачкам насправді буде не так вже й складно.

Зі свого боку, Львівська обласна рада планує на цей конкурс скерувати 140 млн. грн. На практиці це означає, що підтримані будуть більше тисячі поданих проєктів.

Пам’ятайте – Вам доведеться змагатися і з іншими небайдужими власними проєктними заявками. Статистика минулорічного конкурсу каже про одного переможця на двох з половиною учасників. Детальніше – тут.

8 пріоритетів конкурсу 2020

Ми постійно намагаємося покращити наш конкурс. Цього, 2020 року, ми ввели два нових пріоритети: «Спорт» і «Безпека». Перший – це нове поле діяльності для тих, хто опікується спортом у громадах. Список ідей, котрі лунали від самих конкурсантів, настільки широкий – від створення нових тренажерних комплексів до реконструкції діючих спортивних майданчиків.

Щодо пріоритету «Безпека», то, в першу чергу, це нові шанси покращити умови роботи для небайдужих у підрозділах Національної поліції України та рятувальників з Державної служби надзвичайних ситуацій.

Отож, нижче перелічуємо пріоритети Конкурсу на 2020 рік.

  1. «Освіта» – будівництво, капітальний ремонт, реконструкція, реставрація, а також придбання обладнання, інвентарю та предметів довгострокового користування. Мова про покращення умов у наших школах, садочках та позашкіллю.
  2. «Охорона здоров’я» – будівництво, капітальний ремонт, реконструкція, реставрація, а також придбання обладнання, інвентарю та предметів довгострокового користування (в тому числі придбання автотранспорту). У цьому пріоритеті між собою змагається місцеві ініціативи покликані покращити рівень у наших ФАПах, амбулаторіях та лікарнях.
  3. «Культура» – будівництво, капітальний ремонт, реконструкція, реставрація, а також придбання обладнання, інвентарю та предметів довгострокового користування. Заклади культури всіх рівнів мають можливість істотно покращити свій матеріально-технічний стан.
  4. «Спорт» – будівництво, капітальний ремонт, реконструкція, а також придбання обладнання, інвентарю та предметів довгострокового користування. Дуже розраховуємо на тих, хто готовий створювати умови для фізичної культури і спорту для всіх – від малого до великого.
  5. «Безпека» – будівництво, капітальний ремонт, реконструкція, а також придбання обладнання, інвентарю та предметів довгострокового користування. Окрім поліцейських і надзвичайників цей пріоритет має бути цікавий тим хто готовий встановити відеоспостереження у своїй громаді.
  6. «Вуличне освітлення» – будівництво, капітальний ремонт, реконструкція. Вулиці у населених пунктах мають свій шанс бути освітленими.
  7. «Інші пріоритети» (об’єкти усіх форм власності (окрім приватної (за винятком ОСББ)), що не підпадають під визначені Конкурсною радою пріоритети) – будівництво, капітальний ремонт, реконструкція, облаштування об’єктів природно-заповідного фонду, а також придбання обладнання, інвентарю та предметів довгострокового користування. У цьому пріоритеті зазвичай між собою змагаються дуже різні ідеї.
  8. «Обласні заклади та установи, некомерційні комунальні підприємства обласної ради» – будівництво, капітальний ремонт, реконструкція, благоустрій територій, а також придбання обладнання, інвентарю та предметів довгострокового користування. Цей пріоритет для лікарень третього рівня та решти установ, що перебувають у обласному віданні.

Підсумки

Висловлюю сподівання, що на 2020 рік ми матимемо не менше заявок, ніж на 2019-й, а це понад 2300. Тому закликаю ініціативні громади, громадські організації, органи влади, небайдужих меценатів – активно долучатися до Конкурсу проєктів місцевих ініціатив!

Наші результати – видимі! Зайдіть до школи чи садочка, лікарні чи клубу. Там, де працюють небайдужі люди і активна громада, – там табличка з конкурсу проєктів місцевих ініціатив.

дорожня конкурсу