Лабораторія робототехніки у стартап-школі Університету: робота, проєкти, ідеї та думки

Tech StartUp School Львівської політехніки
Фото з лабораторії

У Tech StartUp School Національного університету «Львівська політехніка» кипить робота у лабораторії робототехніки, яку створено у межах проєкту «Кращі технічні навички та інклюзивні умови для розвитку робочої сили в машинобудівному секторі України» за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України».

Лабораторію відвідують понад 100 студентів та школярів, які працюють над розвитком власних проєктів за підтримки менторів. До роботи простору долучається команда компанії SoftServe Ukraine, за допомогою яких було закуплено 8 ноутбуків та зроблено креативний розпис стіни.

Щоб краще зрозуміти стиль «життя» лабораторії, там поспілкувалися з її резидентами.

– Чому обрали цю спеціалізацію для навчання?

– Як на мене, це дуже насичена і перспективна програма з багатьма напрямами, в яких можна себе шукати і зрештою вибрати для себе те, що не лише буде тобі цікавим, а й принесе користь суспільству (Олеся Янків, студентка).

– Чому вирішили відвідувати курси з робототехніки ?

– По-перше, для мене це можливість відкрити для себе щось нове. По-друге, хотілось займатися чимось дійсно практичним, розбавити буденний кодинг і математику (Ігор Яцишин, студент).

– Робота в лабораторії, як це?

– Отримали чудову лабораторію, але також модернізуємо її (наприклад, нещодавно з’явився 3D-принтер). Виготовляємо самі гріпер для роботів, а також маємо багато ідей, які скоро будемо реалізовувати. Особливо цікавить кооперувати роботу кількох роботів (Олег Роман, студент).

– Чим це відрізняється від звичайних практичних і що це дає для розвитку?

– Варто сказати, що це дійсно унікальна можливість роботи з реальною технікою. Навряд чи студенти кожної спеціальності мають змогу працювати з майже досконалими роборуками з купою можливостей (Ігор Яцишин, студент).

– Як робота з ментором?

– Робота з ментором – цікаві та мотиваційні заняття. Це людина, в якої можна попросити пораду щодо проєкту, на будь-які питання отримуєш саме ту відповідь, яка тобі потрібна (Дана Нанівська, учениця).

– Плани та ідеї щодо роботи в лабораторії.

– Наразі я та ще двоє моїх колег працюємо над створенням гріпера із силіконовими «щупальцями» з використанням 3D-принтера. Надалі хочемо надати нашим роботам «зір» та спробувати їх навчати розрізняти предмети, кольори й т.д. (Олеся Янків, студентка).

– Цікавий факт/подія, що трапилися в лабораторії.

– Найцікавіше було розібратися в основах і запустити їх. Робота з ними – це щось неймовірне, адже в цьому типі праці з кодом та алгоритмами ти можеш побачити результат наживо й фізично з ними взаємодіяти (Олег Роман, студент).

Основою менторської підтримки та життя лабораторії є її керівник Роман Гасько, старший викладач кафедри систем штучного інтелекту Інституту комп’ютерних наук та інформаційних технологій Львівської політехніки, який допомагає реалізувати ідеї.

Доєднуйтесь і ви до роботи лабораторії робототехніки!

Фото з лабораторії Фото з лабораторії Фото з лабораторії Фото з лабораторії