Крок за кроком до європейської якості: підсумки ділового візиту делегації Львівської політехніки до Тюрингії

Наталія Павлишин, тижневик «Аудиторія»
ректор

Львівська політехніка вже багато років є зразком якості освіти. Нині велику увагу в нашому університеті приділяють європейському зразку не лише теоретичного навчання, а й практики. Вагомий крок до втілення цієї ідеї зробив ректор Львівської політехніки професор Юрій Бобало, взявши участь у низці зустрічей у Німеччині.

Перебуваючи з кількаденним діловим візитом у Торгово-промисловій палаті (ТПП) Ерфурта (Тюрингія, Німеччина), делегація Львівської політехніки зустрілася з бізнесменами вільної землі Тюрингії, поспілкувалася з президентом ТПП Дітером Баугаусом, генеральним директором ТПП професором Геральдом Грусером. А також організувала переговори з німецькими підприємцями про можливості для наших студентів – учасників Німецько-українського освітнього проекту – практикування студентів на фірмах Тюрингії. Чимало уваги приділили обговоренню шляхів впровадження дуальної системи освіти у Львівській політехніці.

– Це вже не перша така поїздка до Німеччини. Наше завдання максимально наблизити українські дипломи до німецьких. Ми порівнюємо навчальні плани, створюємо можливості студентам практикувати в Німеччині. Ми дослідили, що наші теоретичні програми з низки спеціальностей збігаються стовідсотково. Тож, більше уваги приділяємо практичній частині. Головна вимога до студентів – знання німецької мови на рівні В2. Ті, хто не знає мови, мають змогу вивчити її в нашому Німецько-українському освітньому центрі. Такі студенти можуть їхати до Німеччини. Також головне правило, яке діє: практикують лише за спеціальністю, яку здобувають, – розповів учасник делегації, директор Німецько-українського освітнього центру Денис Невінський.

На зустрічі в Торгово-промисловій палаті ректор Політехніки Юрій Бобало представив досягнення Львівської політехніки і, подякувавши за підтримку та співпрацю, запропонував організувати тюрингійсько-українську бізнес-зустріч на базі Львівської політехніки.

Цю ідею високо оцінив професор Геральд Грусер. Варто наголосити, що саме він домігся та надає фінансування, щоб цей Німецько-український проект діяв і сприяв різноформатній співпраці з різними німецькими фірмами. Також він докладає багато зусиль, щоб в Україні впроваджували дуальну освіту і навіть готовий сам приїхати, щоб організувати зустріч на цю тему із українськими підприємцями.

У межах візиту підписали чотири угоди про співпрацю та практикування для студентів Університету з провідними компаніями Тюрингії: Bauer Bauunternehmen GmbH; RSB Rationelle Stahlbearbeitung GmbH & Co. KG.; Ausflugs-und Ferienhotel; SWE Stadtwerke Erfurt GmbH.

– Нині в Україну приходить багато інвестицій, з’являється чимало нових іноземних підприємств, заводів, фабрик. І всюди потребують кваліфікованих кадрів. Тож наші студенти, після такого стажування за кордоном (їм за це там також платять стипендію), завершивши навчання, зможуть працевлаштуватися. Ми докладаємо максимум зусиль, щоб наша молодь залишалася в Україні. Ця поїздка показала, що ми рухаємося в правильному напрямі. Вже 15 липня 25 студентів Львівської політехніки поїдуть до університету міста Гота, а ще кілька студентів із коледжів Львівської політехніки – в Ерфурт, – додав на завершення мій співрозмовник.

ректор