Команда науковців МІОКу взяла участь у міжнародній конференції з питань міграції до Південної Африки

Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою
Скріншот з онлайн-конференції

10 червня 2021 року на запрошення Української Асоціації у Південно-Африканській Республіці команда науковців Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка» взяла участь у Міжнародній конференції Socio-Economic Connections between Eastern Europeans in South Africa, яка відбулася в онлайн-режимі. Організаторами заходу, окрім Української Асоціації в ПАР, виступили Sol Plaatje University (ПАР) та Polish Association of Siberian Deportees (ПАР).

Від імені МІОКу з ключовою доповіддю виступила Оксана П’ятковська, к.е.н., заступниця директора Інституту. У презентації на основі аналізу вибраних результатів дослідження «Українці Південно-Африканської Республіки: суспільство, ідентичність, майбутнє» доповідачка розкрила важливу роль українських мігрантів Південної Африки у налагодженні економічної співпраці між Україною та ПАР. Зокрема Оксана П’ятковська продемонструвала місце України у глобальних міграційних потоках, динаміку та особливості міграції з України до країн Африки та ПАР; розкрила специфіку економічної інтеграції українців у Південній Африці, а також представила кореляційний аналіз впливу української міграції на динаміку експорту з Україно до ПАР. Крім цього, вона розповіла про бажання українських мігрантів у Південній Африці долучатися до налагодження економічної, зокрема торговельної, співпраці між обома країнами, а також про основні виклики, які сьогодні постають перед ними на шляху до успішної реалізації їхніх бізнес-задумів.

На конференції також було представлено доповіді про: історію та загальний огляд міграції з країн Центральної Європи до ПАР (Кобус Радемеєр, Sol Plaatje University); історію формування та сучасний розвиток польської діаспори у Південній Африці (Стефан Шевчук, Polish Association of Siberian Deportees); формування румунської спільноти та її зв’язки з Румунією (Стефан Сібіан, Fagaras Research Institute); дослідження болгарської спільноти в ПАР (Ніколай Вуков, Institute of Ethnology and Folklore, Bulgarian Academy of Sciences); формування, розвиток та інституціоналізацію української спільноти в ПАР (Дзвінка Качур, Stellenbosh University); угорську спільноту і нові можливості для міжнародної співпраці (Істван Тарроси, University of Pecs), а також досвід студентських та академічних обмінів між Румунією та ПАР (Сільвіу Рогобет, West University of Timisoara).

У конференції взяли участь науковці, дослідники, викладачі та студенти з ПАР, України, Польщі, Угорщини, Румунії, Казахстану, Болгарії, Грузії, а також дипломати, зокрема Любов Абравітова, Надзвичайний і Повноважний посол України в ПАР, та Бека Двалі, Надзвичайний і Повноважний Посол Грузії в ПАР.

Під час обговорення та дискусії, що відбулася наприкінці заходу, учасники знайшли багато спільних рис у процесах міграції, інтеграції та формування спільнот серед вихідців із Центрально-Східної Європи у Південній Африці, а також наголошували на недостатній увазі дослідників до цієї проблематики. Тож організатори переконалися, що такі наукові дискусійні платформи доцільно проводити на регулярній основі для розширення кола зацікавлених науковців, подальшого обміну методологією та результатами досліджень, налагодження контактів та формування міжнародних дослідницьких мереж.